Column: Steen voor steen

Foto: Joyce Derksen

Soms valt er van alles te schrijven over onze mooie gemeente. Dan gebeuren er zoveel dingen dat het niet moeilijk is om er als stukjesschrijver je licht over te laten schijnen. Maar er zijn ook momenten, zoals afgelopen week, dat er eigenlijk niet veel nieuws onder de zon is.

Dat alles een beetje blijft voortkabbelen op aloude dingen als subsidie voor de Kinkel en plannen voor een theaterzaal in de Kerk in Bemmel.

Het lijkt een beetje “calm after the storm” te zijn rondom het Stadhues en met 18 maart in het vooruitzicht blijft het gek genoeg ook redelijk stil wat betreft de verkiezingsstrijd. Er zijn in een aantal dorpen zelfs niet eens borden geplaatst waar verschillende partijen hun verkiezingsslogans op kwijt kunnen. Gemiste kans?

Misschien lijkt het dan allemaal niet zo te leven die verkiezingen. Het voelt eigenlijk een beetje als een ver van ons bed show. We zijn als mensen toch al gauw geneigd om in ons eigen straatje te denken. Dicht bij huis zullen we maar zeggen.

Dat blijkt wel uit het feit dat er de laatste tijd veelal een strijd lijkt te zijn geweest tussen Bemmel en Huissen over dat “zij” (Bemmel) wel een MFC zullen gaan krijgen en “wij” (Huissen) het ondergeschoven kindje dreigen te gaan worden. En dat “zij” (Kinkel) van plan zijn een theaterzaal te gaan realiseren terwijl “wij” (Kerk) toch ook al lang plannen hebben op dat gebied.

Door dat wij/zij gevoel wordt vaak het grote geheel uit het oog verloren en dat is jammer. In Doornenburg zitten we de laatste jaren ook een beetje met dat wij/zij gevoel.

Overal in Lingewaard schieten de nieuwbouwprojecten als paddenstoelen uit de grond, terwijl in Doornenburg al jaren plannen voor nieuwbouw liggen die letterlijk en figuurlijk nooit van de grond zijn gekomen en misschien ook wel niet zullen gaan komen. Zo waren daar ooit nieuwbouwplannen voor het stuk grond aan de Pannerdenseweg/Nieuwe Pas en aan de Duisterestraat bij Kramer. En vorig jaar nog werd er vol enthousiasme bekend gemaakt dat er binnen niet al te lange tijd zou gaan worden gebouwd op het braakliggende terrein aan de Blauwe hoek/Groene straat.

Vooralsnog is er van alle plannen niks terecht gekomen en is op het terrein aan de Blauwe hoek alleen nog maar VERbouwd in plaats van GEbouwd.

Wat is het dan fijn dat er mensen zijn die, zoals ik al eerder zei, in hun eigen straatje denken en het dichtbij huis willen houden. Een platform dat actie onderneemt en een enquête is gestart om te peilen hoeveel behoefte aan woonruimte er met name onder de starters in ons dorp is. Wat er nodig is om de jongeren in Doornenburg te houden en te zorgen dat er nieuwe aanwas komt, wat uiteindelijk zorgt voor het behoud van de leefbaarheid in ons dorp.

Alles wordt zorgvuldig in kaart gebracht en moet uiteindelijk leiden tot het krijgen van inzicht in de hoeveelheid te realiseren woningen en ook in de soort en welke prijsklasse. Een goed initiatief dat hopelijk ook een positieve uitwerking tot gevolg heeft.

Vorig jaar liep mijn dochter mee met de carnavalsoptocht met een kar met een lego-pop en lego-stenen erop. Boodschap: “Als ze nieuwbouw in Doornenburg tegen houwe, gaan wij huizen van lego bouwe”.

Ik mag hopen dat dat niet nodig blijkt en dat het deze keer wel gaat lukken zodat we binnenkort ergens in Doornenburg een mooie nieuwbouwwijk de grond uit zien schieten, over een aantal jaren het leerlingenaantal op de school weer gaat stijgen, dat de winkels kunnen blijven bestaan en dat we misschien over aan tijdje ook eens voorzichtig na kunnen gaan denken over een eigen …uh….. theaterzaal. 😉 Want waarom “zij” wel en “wij “ niet?

En dan zijn we misschien ook groot en belangrijk genoeg om wel weer een bord in ons dorp te plaatsen waarop de partijen hun slogans kwijt kunnen. Wie weet?

De fundering is er. Nu verder bouwen aan een leefbare toekomst. Steen voor steen.

————————————————————————————————————————

Wilt u reageren? Dit kan via [email protected] of het reactieveld onderaan deze column.

———————————————————————————————————————–

Joyce Derksen is inwoner van Doornenburg die haar columns met een knipoog schrijft, “want een dag niet gelachen!”. Zij schrijft op persoonlijke titel over de actualiteit in Lingewaard, haar mening is niet perse die van Lingewaard Nieuws.

———————————————————————————————————————-

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen