HAPSNAP SPORTBELEID LINGEWAARD

Foto: Lingewaard Nieuws

VVD’er Piet Wegh had tijdens de Politieke Avond (PA) van 12 maart 2015 volkomen gelijk. Hij waarschuwde de leden van de PA en het college voor de gevolgen van privatisering van de accommodatie van tennisvereniging Bemmel. Daar werd goed naar geluisterd en het zag er naar uit dat dit agendapunt vooralsnog niet op de agenda van de raadsvergadering van 26 maart zou komen. Ondanks dat de leden van de PA nogal schrokken van de waarschuwing die Piet Wegh uitsprak, staat het onderwerp toch op de agenda van de raad a.s. donderdagavond.

Na voornoemde PA vergadering heb ik, als sportfanaat en ervaringsdeskundige, de Sportnota 2013-2016  erop nagelezen. Ziet er goed uit, wat erin moet staan staat erin, ik ben echter bang dat het college er niet naar heeft gehandeld. Reserveringen zijn onvoldoende gedaan of hebben een andere bestemming gekregen.

Ik was dan ook stomverbaasd dat ik afgelopen week vernam dat er een nieuwe Sportnota moet komen, terwijl de termijn van de huidige Sportnota eerst in 2017 is verlopen!

Een nieuwe Sportnota, ik blijf me verbazen. Net als bij de besluiten over de MFC’s in Bemmel en Huissen door het vorige college, lijkt het er sterk op dat het huidige college besluitvorming van toen gewoon terzijde blijft schuiven!

Eind februari 2014, ik was erbij, hield Stichting Welzijn Lingewaard een debatavond over het eventueel oprichten van een sportraad. Dit was vlak voor de verkiezingen en alle fractievoorzitters deden daaraan mee. Het initiatief voor een sportraad werd mede genomen door burger Erik Lenselink, werkzaam bij het NOC/NSF.

In de wandelgangen begreep ik later dat de gemeente niets voelde voor een sportraad. Vorige week informeerde ik bij SWL over die bewuste avond vlak voor de verkiezingen. Zij konden mij nauwelijks wijzer maken. Volgens hun zou er op dit moment een groep, Lingewaard Sport, zijn opgericht onder voorzitterschap van Erik Lenselink. Over de werkwijze, bevoegdheden en acties e.d. konden ze mij niet verder informeren.

Daarnaast heb ik er ook nog wat recente lectuur op nageslagen. Met alle transities is sport duidelijk een onderdeel van ons nieuwe welzijn. Gemeenten moeten bezuinigen en daardoor neemt de druk op sportverenigingen toe.

De vele en vroeger goede sportvoorzieningen, zowel voor binnen- als buitensporten, voldoen inmiddels veelal niet meer aan de huidige eisen en regels. Van sportverenigingen wordt inmiddels een bijdrage gevraagd om crisis te voorkomen. Onderhoud en beheer van onderhoud overhevelen naar de sportverenigingen ligt voor de hand.

Echter, een sportvereniging is geen onderhoudsbedrijf! Men moet al genoeg vrijwilligers mobiliseren om de vereniging goed te laten functioneren.

Dus overdracht van onderhoud en renovatie naar de sportvereniging is uiterst riskant. En daar waarschuwt Piet Wegh nu juist voor. Hij heeft volkomen gelijk! Wacht het college soms op het moment dat een vereniging de jeugd in sportkledij mobiliseert om een raadsvergadering te overtuigen dat de vereniging op de rand van een faillissement bivakkeert? Laat de gemeente dan zo’n vereniging met honderden leden in de steek, omdat het (vroegere) gemeentebeleid de schoonheidsprijs nimmer heeft verdiend?

Ook de gemeente Lingewaard staat nu op het punt, dat de materie veel stof tot nadenken geeft. Er zal anders georganiseerd moeten worden om het sportaanbod en sportvoorzieningen op pijl te houden. De risico’s mogen daarom niet alleen bij verenigingen neergelegd worden.

Regionale aanpak ligt voor de hand. De organisatievorm gaat een steeds groter wordende rol spelen. Denk daarbij vooral aan termen/mogelijkheden als Sportraad, Sportbedrijf, Sportservice bureau of andere beheersvormen en ontloop aanbestedingen en geef koopmanschap een kans! Dat werkt mee aan een gezond sportklimaat!

De Lingewaardse fusieperikelen liggen inmiddels ver achter ons. Eerder zijn in Lingewaard sportaccommodaties overgedragen en daarna weer naar de gemeente teruggegaan. Die ervaringen zijn toch zeker wel bekend? Het blijft daarom een raadsel waarom de gemeente, onder de noemer pilot, het park nu ineens over wil dragen aan T.C. Bemmel. Een nog groter raadsel is de recente renovatie van drie tennisbanen in Haalderen. Was daarvoor wel gereserveerd en niet voor de negen banen in Bemmel?

Afschrijven en reserveren in Lingewaard blijft een grote puzzel. Nu kan ineens inzake TC Bemmel in één keer € 64.533,– worden afgeschreven ten laste van de algemene reserves. Als dat ook met het Stadhues had gebeurd, was er geen ruim drie jaar leegstand geweest!

Mag ik dat HAPSNAP BELEID noemen?

Hieronder nog een stukje uit de huidige Sportnota 2013-2016.

“Sport vormt een onderdeel van het sociale beleid van de gemeente en is een belangrijk onderdeel van de Lingewaardse samenleving. Zo levert sport een bijdrage aan een goede gezondheid, sociale samenhang en leefbaarheid. De gemeente zorgt voor goede randvoorwaarden, zodat de inwoners van Lingewaard invulling kunnen geven aan sportieve vrijetijdsbesteding op recreatief niveau, zowel in georganiseerd als ongeorganiseerd verband.”

Daar mankeert helemaal niets aan, waar het wel aan mankeert is het niet volledig uitvoeren door de raad en het college van deze prachtige volzinnen. Ook is het volledig onduidelijk hoe de gemeente denkt over topsport. Dat is een totaal ander hoofdstuk, waarover de gemeente al of niet een duidelijk beleid moet maken.

Geef de HAPSNAP verder geen kans!

Dat is mijn wens.

Bert Gerritsen

————————————————————————————————————————

Wilt u reageren? Dit kan via [email protected] of het reactieveld onderaan deze column.

———————————————————————————————————————–

‘Bert Gerritsen is inwoner van Lingewaard en afkomstig uit het bedrijfsleven. Hij streeft naar een eerlijke, open en duidelijke communicatie binnen de Lingewaardse politiek. Hij schrijft deze column op persoonlijke titel, zijn mening is niet per definitie die van lingewaard.nieuws.nl’.

———————————————————————————————————————-

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen