Huisartsenpost, een goede zorg

Foto: Lingewaard Nieuws

LINGEWAARD – Regelmatig is berichtgeving te vinden over de mogelijkheid tot een huisartsenpost in Lingewaard. De suggestie wordt regelmatig gewekt dat de gemeente en in het bijzonder wethouder Sluiter invloed hebben op het al dan niet vestigen van een huisartsenpost in deze gemeente. Dit is echter niet het geval. Gezien al de regelgeving en eisen die aan een dergelijke post gesteld worden is het volgens het College van Lingewaard niet realistisch dat we van onze huisartsen verwachten in Lingewaard een post te openen.

Huisartsenposten

Per 20 april gaat de locatie van de huisartsenpost voor de nachtelijke uren veranderen in Lingewaard. Vanaf dan moeten patiënten na 23.00 uur naar de huisartsenpost in Velp in plaats van Elderveld zoals onze inwoners nu gewend zijn.

Dit heeft te maken met veranderde regelgeving waardoor er altijd een arts op de post aanwezig moet zijn. Om dit te kunnen organiseren gaan er ‘s nachts posten dicht. In de weekenden en ’s avonds blijft de post in Elderveld wel open.

Huisartsen verantwoordelijk, zorgverzekeraar betaalt

Het oprichten en in stand houden van huisartsenzorg voor de inwoners van Lingewaard is een verantwoordelijkheid van de huisartsen in Lingewaard. Deze zorg wordt gefinancierd door de zorgverzekeraars op grond van landelijke wetgeving en richtlijnen.

Ditzelfde geldt ook voor de organisatie van de huisartsenzorg in avond-, nacht- en weekenduren.

De huisartsen in Lingewaard zijn hiertoe aangesloten bij de huisartsendienst Arnhem  waardoor inwoners gebruik maken van de huisartsenpost in Elderveld in het weekend/avond en per 20 april 2015 in de nachtelijke uren van de huisartsenpost in Velp.

Het al dan niet organiseren van een huisartsenpost in Lingewaard is dus primair een aangelegenheid van de huisartsen. Belangrijk daarbij zijn de landelijke regelgeving, eisen van de inspectie en de financiering door de zorgverzekeraar. Onlangs is er een nieuwe eis dat er op de huisartsenpost zelf altijd een arts aanwezig is. Dit betekent dat er altijd minimaal twee artsen dienst hebben zodat er een arts ook visites kan rijden. Als de medische situatie daarom vraagt komt de huisarts ook vanuit de huisartsenpost op huisbezoek.

Wethouder Johan Sluiter: “Natuurlijk wil iedereen het liefst een arts om de hoek als er ‘s avonds of ‘s nachts iets aan de hand is. Helaas blijkt dat voor huisartsen niet haalbaar te zijn. Al zou ik als wethouder willen, hier hebben wij geen invloed op. De zorgverzekeraar betaalt en de huisartsen zijn de mensen die het moeten doen. We moeten er samen vanuit gaan dat alle omstandigheden meegenomen de zorg nu op de beste manier is georganiseerd.”

Heeft u meer vragen over dit onderwerp verwijzen wij u naar de huisarts.

Bron: Gemeente Lingewaard

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen