Laat jij graag een ander over jou beslissen?

Foto: lingeward nieuws

Gemeente Lingewaard hoopt op een hoge opkomst bij de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen en treft daarvoor een aantal maatregelen. Zo gaan er in de gemeente op 15 maart meer stembureaus open dan bij de vorige verkiezingen en worden locaties gekozen die voor de meeste inwoners beter bereikbaar zijn.

“Een stembureau om de hoek is beter bereikbaar voor ouderen en andere minder validen”, zegt burgemeester Marianne Schuurmans-Wijdeven. “Voor anderen kan het net de barrière wegnemen om niet te gaan stemmen.”

Zo is er (weer) een stembureau in het gemeenschapshuis in Huissen-Zand, een wijk waar relatief veel mensen op leeftijd wonen, en is er één in het Medisch Centrum in de wijk Loovelden. Een proef met een stembureau op die locatie bij de vorige verkiezingen beviel zo goed, dat daar dit jaar een volwaardig stembureau wordt ingericht.

Ook komt er een stembureau in de brandweerkazerne in Gendt om de omliggende wijken te bedienen en wordt er één ingericht in het Wapen in Bemmel om het stembureau in de Kinkel te ontlasten. Tot slot zijn er twee stembureaus in de voormalige raadzaal in Huissen; verzorgingshuis Sancta Maria is door werkzaamheden niet beschikbaar.

Extra tellers

Om het tellen van de stemmen soepel te laten verlopen zet de gemeente na het sluiten van de stembureaus om 21.00 uur 60 extra personen in.

Alle Lingewaardse stemgerechtigden ontvangen begin maart een stempas met een kaart waarop de burgemeester oproept om van het recht om te stemmen gebruik te maken. Specifieke posts op Facebook moedigen met name jonge stemmers aan om naar de stembus te gaan.

Burgemeester Schuurmans-Wijdeven: “Ik heb goede hoop dat de maatregelen bijdragen aan een hogere opkomst in Lingewaard. Ik vind het namelijk heel belangrijk dat mensen gaan stemmen. Stemmen is een recht en daarmee een groot goed. Meer dan ooit staat ons land voor belangrijke keuzes. Stemmen is de manier om daarop invloed uit te oefenen. Niet stemmen is een gemiste kans.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen