Landelijk en lokaal

Foto:

Een van de vragen die je bij gemeenteraadsverkiezingen altijd voorgelegd krijgt, is waarom je eigenlijk op een landelijke partij zou moeten stemmen. Die zijn toch immers met handen en voeten gebonden aan partijbureaus in Den Haag en Amsterdam, aan kabinetsbeleid of een oppositierol in de Tweede Kamer, aan beginselprogramma’s en standpunten waar lokale politici weinig tot geen invloed op hebben? En hoe zit het met de financiën? Zijn lokale afdelingen niet veel te afhankelijk van de landelijke partijkas? Dat zijn legitieme vragen. Daarom hierbij onze antwoorden. 

Hoe het voor andere partijen zit kunnen wij natuurlijk niet beoordelen maar de Partij van de Arbeid kent een lange en stevige traditie van lokale onafhankelijkheid. Niet zelden wordt bij partijcongressen vanuit de lokale afdelingen het beleid van de Tweede Kamerfractie bijgestuurd. De leden maken de partij en niet andersom. Het is dus eerder zo dat de landelijke politici met handen en voeten gebonden zijn aan de lokale afdelingen dan andersom. De PvdA Lingewaard is een echte lokale sociaaldemocratische partij, een partij van en voor mensen uit onze eigen gemeente. Een partij met raadsleden die hier geworteld zijn, en met bestuurders die hier wonen. 

Inhoudelijk voelen wij ons verwant aan onze partij, maar die verwantschap betekent niet dat wij het met alles wat in Den Haag en Amsterdam binnen Tweede Kamerfractie en Partijbureau bedacht wordt eens zijn. En dat laten we ook horen. Daar in Den Haag en Amsterdam, maar ook in Arnhem op het provinciehuis en in de lokale gemeenteraad waar onze raadsleden hun eigen afwegingen maken. Daarbij speelt maar een belang een rol: dat van de burgers van Lingewaard. 

Maar een landelijke partij heeft ook voordelen. Hebben wij vragen of opmerkingen over landelijk of provinciaal beleid zijn de lijnen kort. Een lid van de Tweede Kamer of de Statenfractie is voor ons maar een telefoontje weg. En reken maar dat er naar de afdelingen geluisterd wordt.

De lokale politiek wordt bovendien steeds vaker speelbal in regionale samenwerkingsverbanden. Controle daarop is eigenlijk alleen mogelijk door ons als lokale partijen ook regionaal te organiseren, door contacten te onderhouden met gelijkgestemden in verschillende gemeenteraden, door samen te werken. Door je gesteund te weten door een grotere organisatie. Dan helpt het dat je overal partijgenoten hebt zitten die uitgaan van dezelfde visie op mens, maatschappij en politiek. Om die regionale samenwerking te versterken trekken we steeds meer gezamenlijk op. Op 22 februari reizen we met een grote groep door tien regionale afdelingen. Om allemaal met eigen ogen te zien wat er speelt bij de buren, hoe we kunnen leren van oplossingen elders en hoe we elkaar kunnen versterken. 

Ten slotte de financiën. Het is goed daarover volledige openheid te verschaffen. Negentig procent van het budget van onze afdeling komt van de afdracht door zittende raadsleden. Een gedeelte van de vergoeding die zij krijgen gaat naar de afdelingskas. Het aanvullende bedrag komt van onze leden. Zij betalen contributie aan het landelijk partijbureau, dat vervolgens per lid een gedeelte daarvan doorsluist naar de lokale afdeling. Heel helder, heel simpel, heel transparant. Benieuwd naar de huishouding van andere partijen op dit punt. 

De PvdA Lingewaard is een lokale partij met een landelijk netwerk. Een partij die hier in Lingewaard, maar ook in Arnhem en Den Haag voor uw belangen opkomt. Juist daarom kunt u op ons rekenen. Samen werkt! 

Voor uw reactie: www.lingewaard.pvda.nl.

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen