Goede raad is duur, slechte raad duurder

Foto:

De laatste vergadering van deze periode zit er op. U kunt nu beslissen of bepaalde partijen meer of minder invloed krijgen. De komende jaren vereisen van raadsleden vooral veel financieel inzicht en verantwoordelijkheidsgevoel. Als je hoort wat er links en rechts geroepen wordt om kiezers te paaien, is enige zorg hierover terecht.

Om uit de crisis te komen zullen veel lasten stijgen, terwijl het juist nodig is om mensen meer bestedingsruimte te bieden. Als gemeente moet je dus niet meewerken aan lastenverzwaring, maar waar mogelijk lasten verder beperken.

Ook nu de financiën op orde zijn (met dank aan dit college dat bijna 6 miljoen aan overtollig vet weg sneed) moeten we toch de uitgaven kritisch blijven bekijken. Alles wat de overheid oplost, kost geld. Daarom moet de gemeente  alleen doen wat wij zelf niet kunnen. Er is nog steeds te veel betutteling die ons afhoudt van het zelf nemen van verantwoordelijkheid.

Zo betalen mensen hondenbelasting zodat u in de uitwerpselen van andermans hond mag trappen. Spreek je iemand daarop aan, dan is het antwoord vaak: “ik betaal daar toch voor”. D66 vindt: afschaffen die belasting; mensen moeten de zooi van hun hond zelf opruimen: voor iedereen een beter resultaat voor minder geld, ook voor de hondenbezitter zelf.

Toen destijds de OZB fors werd verhoogd om de financiën op orde te krijgen, schreeuwde een aantal raadsfracties moord en brand. Je zou denken, dan zullen die nu in hun partijprogramma die verhoging wel terugdraaien. Mooi niet. Je leest er geen woord over. D66 moest met een breed gesteunde motie bij de laatste begroting zelfs voorkomen dat de OZB opnieuw werd verhoogd. Als de economie verder aantrekt, zullen we met voorstellen komen om de OZB te verlagen. 

Nu komend jaar het rijk zo’n 35 miljoen extra aan ons overmaakt voor de overdracht van de zorgtaken, is het maar de vraag of de Raad de verleiding kan weerstaan om ruimer te gaan uitgeven. Dat extra geld is bedoeld voor taken waarvoor het rijk zelf zo’n 50 miljoen euro had ingeboekt. Als daarmee niet deskundig  wordt omgegaan, lopen we kans dat er ofwel uit angst niets gebeurt of dat een Raad met een gat in de hand ons weer fors in de schulden helpt. Zo’n Raad is dan erg duur.

D66 Lingewaard

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen