Nederlandse Landgeiten bij Fort Pannerden

Na jaren voorbereiding en overleg is het er eindelijk van gekomen, geiten bij Fort Pannerden in Doornenburg.

De vrijwilligers konden het tweeënhalf jaar geleden niet vermoeden dat het zo moeilijk zou worden om geld te besparen op het zeer arbeidsintensieve maaiwerk bij het fort. Het begon als een geintje om geiten het maaiwerk te laten doen. Op enkele Nederlandse forten wordt de begrazing ook door geiten gedaan. Uiteindelijk kregen de fortvrienden toestemming.

De voorzitter van de Landelijke Fokkersclub Nederlandse Landgeiten was enthousiast over het project en hij stelde graag een koppel van 6 geiten ter beschikking voor begrazing in de droge gracht.

Maar de geiten moesten eerst tweemaal tegen Q-koorts worden ingeënt en administratief moest er heel veel geregeld worden. Ook moesten de vrijwilligers voorzieningen treffen voor deze geiten in de gracht. Er kwam een hekje bij de trap, een geitenhok werd getimmerd en een ruif met water- en voerbakken werden geplaatst.

Op zondagavond 15 juni kwamen de geiten eindelijk bij het fort aan.

qjn4wv3j1lo5lya37zsm198ym

Al meteen gingen de eerste geiten de gracht verkennen en niet veel later hadden zij hun eerste  rondje om het fort gemaakt. Voorlopig blijven deze geiten een half jaar bij het fort als pilot.

sxcr69s3pcbdo7m9mngilhrg8

Voor uitsterven behoed

Deze geiten behoren tot de Nederlandse Landgeit die al eeuwenlang het gezicht van de geitenstapel is.

Door kruising met meer productieve buitenlandse rassen heeft zij op het punt van uitsterven gestaan, in de vijftiger jaren van de vorige eeuw waren er nog maar enkele exemplaren overgebleven. Vanaf die tijd heeft een groeiende groep enthousiaste fokkers het ras voor uitsterven behoed. Er zijn nu ongeveer 2000 geiten en 200 bokken ingeschreven in het stamboek van de LFNL

Deze kudde draagt bij aan het instandhouding van het oorspronkelijke ras en een waardevol cultuur- historisch erfgoed. Daardoor passen Fort Pannerden en deze Nederlandse Landgeiten zeer goed bij elkaar.

Meer informatie: www.fortpannerden.eu.

Foto’s: Vrienden van Fort Pannerden.

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen