Column: File

We hebben het vast allemaal wel eens meegemaakt. Je staat in de file zonder een duidelijke oorzaak. Het verkeer rijdt langzaam en gaandeweg wordt duidelijk dat de opstopping wordt veroorzaakt door een ongeval of aanrijding op de andere rijbaan. Kijkers die dus vanaf de weghelft waar niks aan de hand is toch precies willen zien wat daar loos is.

Ergens diep in ons mensen schuilt toch die onbedwingbare  nieuwsgierigheid naar de ellende van een ander en de drang om deze te willen zien. Vroeger las je de details pas een dag later in de krant, hoorde je ze op de radio of zag je ze op de televisie. Tegenwoordig lijkt het mode om van alle ellende die zich waar dan ook ter wereld afspeelt, ter plekke met de mobiele telefoon een foto of filmpje te maken en deze dan ook gelijk op internet te plaatsen of door te sturen naar iedereen die je kent. Vaker dan ooit lijkt er dan ook een strijd los te barsten van wie het mooiste shot heeft, of het meest schokkende of pijnlijke moment het beste in beeld brengt. 

Dit bleek afgelopen weken maar weer na de verschrikkelijke ramp met de MH17 en al het geweld dat aan de gang is in Gaza. Op Twitter en Facebook komen de beelden aan de lopende band voorbij. Het ene nog gruwelijker dan het andere. En daar waar we eigenlijk niet zouden willen kijken doen we het toch. Wegkijken en de kop in het zand steken bij alle gruwelijkheden zou natuurlijk ook niet fair zijn, maar ongewild geconfronteerd worden met beelden die zeker het kijkwijzerpredicaat ‘18+’ en een ‘gewelddadig’ zouden moeten krijgen is in deze tijd ook niet altijd gewenst. 

Het gaat nu soms zo ver dat er al excuses worden gemaakt als er een keer geen beelden beschikbaar zijn van andermans ellende. Zo kwam vorige week op tragische wijze een 66-jarige Doornenburger bij een verkeersongeval in Gendt om het leven. 112- Lingewaard maakte op Twitter melding van dit ongeval met de verontschuldiging dat er geen beelden van de toedracht beschikbaar waren omdat de fotograaf niet op tijd aanwezig had kunnen zijn. Bizar zou je denken, maar we zijn blijkbaar gewend geraakt aan het feit dat we meteen toeschouwer kunnen zijn van dergelijke ongevallen.

We kunnen ervan vinden wat we willen maar zo zijn de dingen nu eenmaal sinds het internet een groot deel van ons dagelijkse leven beheerst. Er is niks mis met het op de hoogte willen blijven van wat er gaande is in de wereld. Denk echter wel goed na over wat je zelf nu daadwerkelijk de wereld in gestuurd zou willen hebben als het jouw dierbare zou betreffen, ongeacht om welk ongeval misdrijf of oorlog het dan ook gaat.

Laten we met zijn allen vooral toeschouwers blijven van het leven en daarbij niet wegkijken van de misstanden in deze wereld maar dit wel proberen te doen zonder een file op de andere rijbaan te veroorzaken. Afgesproken?!

————————————————————————————————————————

Wilt u reageren? Dit kan via [email protected] of het reactieveld onderaan deze column.

———————————————————————————————————————–

Joyce Derksen is inwoner van Doornenburg die haar columns met een knipoog schrijft, „want een dag niet gelachen!”. Zij schrijft op persoonlijke titel over de actualiteit in Lingewaard, haar mening is niet perse die van Lingewaard Nieuws.

———————————————————————————————————————-

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen