Pas op voor babbeltrucs

Foto:

Afgelopen paar weken zijn een aantal bewoners van ondermeer Nijmegen, Oosterbeek en Doorwerth het slachtoffer geworden van babbeltrucs. Daarbij  werd ondermeer een pinpas buit gemaakt. De politie waarschuwt daarom voor babbeltrucs.

Wat is een babbeltruc?

Wanneer zich een klusser bij u meldt zonder dat u een afspraak heeft gemaakt, wees dan alert. Onbekenden kunnen aanbellen en gebruiken een mooie smoes om binnen te komen. Vervolgens stelen zij uw geld en andere waardevolle bezittingen. In sommige gevallen bedienen ze zich van geweld. Dieven doen zich soms voor als bankmedewerker, thuiszorgmedewerker, meteropnemer of reparateur. Gecertificeerde medewerkers dienen zich echter altijd te kunnen legitimeren.

8 tips tegen babbeltrucs

  • Laat nooit onbekenden uw huis binnen, hoe betrouwbaar of onschuldig ze ook ogen. Om aan hun buit te komen maken sommige dieven gebruik van geweld.
  • Dieven komen in alle soorten en maten voor en dragen vaak keurige pakken. Ook kinderen of moeders met kinderen kunt u niet per definitie vertrouwen. Er zijn verhalen bekend van kinderen die vragen of iemand wil meewerken aan een werkstuk en er vervolgens vandoor gaan met geld en sieraden.
  • Wilt u iets pakken, bijvoorbeeld uw telefoon of geld? Laat mensen dan buiten wachten en doe uw deur dicht. Neem nooit uw portemonnee mee naar de deur. Het is handig om een klein geldbedrag vlakbij de voordeur neer te leggen (in de meterkast bijvoorbeeld).
  • Komen onbekenden aan de deur met de vraag of ze het alarmnummer mogen bellen? Laat ze dan niet binnen en bel zelf 112.
  • Laat vreemden geen gebruikmaken van uw toilet, maar verwijs ze naar een openbaar toilet.
  • Wissel geen geld aan de deur.
  • Loop nooit met iemand mee naar buiten. Vaak komen dieven met z’n tweeën. De ene persoon maakt een praatje met u, terwijl de andere uw huis binnensluipt om uw spullen te stelen.
  • Doe uw achterdeur op slot als u alleen thuis bent. Soms komt iemand via de achterdeur uw huis binnen, terwijl u bij de voordeur staat te praten.

 

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen