Column: Vrijwilligerswerk 1

Terug van weg geweest. Na een paar maanden rust ga ik proberen u weer leesplezier te geven met een serie nieuwe columns. Niet meer alleen over politiek maar met allerlei onderwerpen die in onze maatschappij het leven zo mooi of minder mooi maken. Ik begin met een tweeluik over vrijwilligerswerk. Vandaag deel 1 en woensdag deel 2.

Vrijwilligerswerk, wie komt er niet mee in aanraking? Eigenlijk is er geen definitie van te geven, wel een aantal componenten. Het is een geheel van activiteiten dat op vrijwillige basis wordt uitgevoerd, zonder financiële vergoeding. Een onkostenvergoeding, volgens normen, kan wel. Daarnaast moet het plaatsvinden in een georganiseerd verband en met een maatschappelijk doel voor anderen, hetzij individuen of groepen of de samenleving in haar geheel, dienen. Dat is een hele mond vol.
Het is nog niet zo lang geleden dat de toenmalige nieuwe voorzitter van Kasteel Doornenburg, politicus Pierre Cuypers, het presteerde de grote vrijwilligersgroep in een mum van tijd de gordijnen in te jagen. Opstand en smeuïge verhalen in de media met als resultaat dat Cuypers is vertrokken en de rust en vrijwilligers zijn teruggekeerd. Op mijn fietstochten bezoek ik regelmatig het horecagedeelte van het kasteel en geniet van al die vriendelijke vrijwilligers. Dit is dus een prachtig voorbeeld van hoe het omgaan met vrijwilligers juist niet moet. In Doornenburg is het gelukkig ten goede gekeerd. Als je vrijwilligers hebt moet je daar zeer zuinig mee omgaan, het is als organisatie je “werkkapitaal”.
We hebben afgelopen week echter plotsklaps kennis kunnen nemen van eenzelfde situatie. ‘Leegloop van vrijwilligers bij Lingewaard Lokaal’ schreef de Gelderlander. De zender die een jaar geleden van start ging zit in zwaar weer. Grote man Wim Evers en zijn levenspartner Mariël, zijn grote steun en toeverlaat, lieten in de loop van de week ook nog eens weten met onmiddellijke ingang te stoppen. Mariël, ook bestuurslid van de Stichting, zorgde daarmee dat het bestuur toen nog maar uit 1 persoon bestond, voorzitter Theo van de Woerdt.
Op initiatief van de vrijwilligers zelf, dus niet dat van de voorzitter, werd afgelopen vrijdag een bijeenkomst georganiseerd voor alle oud en huidige vrijwilligers. Ruim 30 personen waren opgedraafd, zo’n 15 personen hadden helaas al andere verplichtingen. Zelf was ik vrijdag ook aanwezig.
Zelden heb ik zo’n gemotiveerde groep mensen bij elkaar gezien. En wat een kennis was aanwezig! Men wil niets liever dan doorgaan met de zender nu Evers en zijn partner het bijltje erbij neergegooid hebben. Dat het bestuur in gebreke is gebleven bij het installeren van de PBO (Programmabeleid Bepalend Orgaan) raad was ook geen probleem. Binnen enkele weken te regelen! Bestuursleden vinden? Vijf krachtige personen staan te trappelen de zender te gaan besturen. Kortom de zendmachtiging kan behouden blijven voor Lingewaard!
Zowel Wim Evers als voorzitter Theo van de Woerdt hebben aangegeven er alles aan te willen doen om de zender in de lucht te houden. En dat sluit dus perfect aan bij de wens van die gemotiveerde groep vrijwilligers vol frisse ideeën en kennis van zaken! Zij willen graag in een goede harmonie gaan functioneren zoals de vrijwilligers van kasteel Doornenburg dit nu ook doen.
Ik kan mij niet voorstellen dat de gemeente Lingewaard en de Gemeenteraad die frisse groep vrijwilligers van Lingewaard Lokaal in de kou laat staan! Kortom, alle neuzen dezelfde kant op en voortborduren op al het pionierswerk van Wim Evers. Met alle ideeën die er nu al zijn in een nieuwe harmonieuze sfeer, krijgt Lingewaard dan een zender om trots op te worden. Dat is mijn wens!
En dan wil ik nog iets kwijt. Op alle publicaties van de afgelopen week in de Gelderlander zijn de meest vreselijke reacties geplaatst over het Bestuur en Wim Evers. Daarnaast verschenen ook een aantal reacties vanuit het “kamp” Evers. Minstens 95% van al die reacties werd ondertekend met een schuilnaam. Ik neem aan dat hier allemaal volwassen mensen achter schuil gaan? Wat een onvolwassen laf gedrag! Kritiek leveren is prima, maar onderteken dan met je volledige naam. Of wil je liever als lafaard door het leven gaan?
Woensdag dus deel 2 van de tweeluik over Vrijwilligerswerk.
Tot dan!
Bert Gerritsen
————————————————————————————————————————
Wilt u reageren? Dit kan via [email protected] of het reactieveld onderaan deze column.
———————————————————————————————————————–
‘Bert Gerritsen is inwoner van Lingewaard en afkomstig uit het bedrijfsleven. Hij streeft naar een eerlijke, open en duidelijke communicatie binnen de Lingewaardse politiek. Hij schrijft deze column op persoonlijke titel, zijn mening is niet per definitie die van lingewaard.nieuws.nl’.
———————————————————————————————————————-
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen