Bijverdienen en bijstandsuitkering? Geef het door aan uw gemeente!

Foto:

U ontvangt van uw gemeente een bijstandsuitkering. De hoogte van uw uitkering hangt af van uw inkomsten. Een bijstandsuitkering is namelijk een uitkering die uw eigen inkomsten aanvult tot een minimumbedrag waarvan u rond zou moeten kunnen komen. Dus hoe hoger uw eigen inkomsten, hoe lager de uitkering. Het is belangrijk om wijzigingen in uw inkomen direct bij uw gemeente te melden.

Bijverdienen?

Stel, u past zo nu en dan op de kinderen van iemand in de buurt. U klust af en toe bij vrienden en kennissen of u verkoopt regelmatig spullen via internet. Als u daar geld voor krijgt, dan verdient u bij. Dat heeft direct invloed op de hoogte van uw uitkering. In sommige gevallen heeft u zelfs helemaal geen recht meer op een uitkering.

Waar kunnen deze eigen inkomsten zoal uit bestaan?

  • Geld dat u verdient met werken.
  • Andere uitkeringen, zoals een uitkering van UWV of pensioenen.
  • Sommige heffingskortingen van de Belastingdienst, bijvoorbeeld alleenstaandeouderkorting.
  • Inkomsten van andere personen in uw gezin, bijvoorbeeld uw partner. Het loon van kinderen telt niet mee.
  • (Kinder)alimentatie die u ontvangt van uw ex-partner.

Let op! Er zijn meer inkomsten die meetellen. Wilt u precies weten hoe het zit? Neem dan contact met gemeente Lingewaard op.

Zijn er uitzonderingen?

Soms trekken wij een deel van uw loon niet van uw uitkering af. De eerste zes maanden die u werkt, mag u een kwart van uw salaris behouden. Er geldt een maximum van € 193,- per maand.

Bent u alleenstaande ouder? Dan mag u voor een periode van 30 maanden maximaal € 120,89 per maand houden. Daarvoor gelden wel een paar regels:

  • U moet voor een kind zorgen dat jonger is dan 12 jaar.
  • U moet zelf ouder zijn dan 27 jaar.
  • U heeft al zes maanden een bedrag van maximaal € 193,- mogen houden zoals hierboven beschreven.
  • Het werk dat u doet, moet de kans op een baan vergroten. Wij bepalen of dit het geval is.

Doet u vrijwilligerswerk? Dan zijn er wellicht voor uw vergoeding ook uitzonderingen. Wij kunnen u daarover meer vertellen.

Voorkom boetes

De meeste mensen houden zich aan de regels. Wie dat niet doet, krijgt een boete. De overheid en de meeste inwoners van Nederland vinden dat uitkeringen er alleen zijn voor mensen die hier recht op hebben.

Als u uitkeringsregels overtreedt en daardoor te veel bijstand heeft ontvangen, dan moet u het te veel ontvangen bedrag volledig terugbetalen. Daarnaast krijgt u hetzelfde bedrag als boete (zie praktijkvoorbeeld van 16 maart 2014).

Gaat u opnieuw in de fout? Dan wordt de boete hoger, namelijk 150%. Wij kunnen na de tweede overtreding de boete gedurende maximaal drie maanden met uw uitkering verrekenen. Het kan dus zo zijn dat u dan drie maanden geen uitkering ontvangt. Deze boetes kunt u voorkomen door de regels na te leven. En gemeente Lingewaard goed te informeren.

Precies bijhouden. Direct doorgeven

Het is dus belangrijk om wijzigingen in uw situatie precies bij te houden en direct bij uw gemeente te melden. Neem bij twijfel altijd contact met uw gemeente op.

Bron: Gemeente Lingewaard

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen