Vrijwilligerswerk 2

Foto:

In deel 1 van mijn tweeluik over vrijwilligerswerk afgelopen maandag had ik het over een groep van 30 à 40 vrijwilligers. Een dag later dan ik had aangekondigd, waarvoor mijn excuses, gaat het in deel 2 over een groep van ongeveer 70 vrijwilligers die een “ontslag” boven het hoofd hangt. De 14 wijkplatforms binnen Lingewaard weten niet waar ze aan toe zijn. Gisteravond heeft een overleg plaatsgevonden tussen de wethouder en de voorzitters van de platforms.Onderwerp was het onderzoek dat werd uitgevoerd door de Rekenkamer.

Het is nog maar even geleden dat iedere politieke partij de mond vol had over burgerparticipatie. U weet nog wel, in aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezingen. We zijn nu een paar maanden verder en het uitgevoerde onderzoek door de Rekenkamer laat zien dat het wel heel erg is gesteld met die 14 wijkplatforms. Er komt vrijwel niets van de grond. Hoofdoorzaak blijkt vooral te zijn, vertraging en tegenwerking van betrokken ambtenaren. Opvallend gegeven.
Hoe kan dat nu toch mogelijk zijn? In de begroting wordt jaarlijks ruim € 500.000,– uitgetrokken voor wijkplatforms. Daarvan gaat verreweg het grootste gedeelte op aan ambtelijke uren. Het wordt tijd dat het college en de opdrachtgever voor het onderzoek, de gemeenteraad, over de laatste vijf jaar komen met een specificatie per wijkplatform waaraan dit is besteed. We praten over5 jaar à € 500.000,– per jaar is € 2.500.000,–. Met zo’n bedrag mag je toch zeker wel vragen naar de resultaten van gerealiseerde projecten met de daaraan gerelateerde kosten?
Het lijkt erop dat het instituut wijkplatforms zo snel mogelijk ter ziele moet gaan. Maar hoe zit het dan ook al weer met die beloofde burgerparticipatie? Rond 70 vrijwilligers maken deel uit van de 14 wijkplatforms. Burgerparticipatie in optima forma. Ik ken een voorbeeld van een case die sinds ruim twee jaar onderwerp van gesprek is tussen een wijkplatform en het ambtelijk apparaat. Recent is eindelijk een ambtenaar op een vergadering geweest voor een toelichting aan betrokken burger die al vele malen het spreekuur van het platform had bezocht. En het nare is dat de vrijwilligers van een platform erop aangekeken en wellicht ook op afgerekend worden. Zien we eerdaags het “ontslag” van die 70 vrijwilligers die allemaal zo vreselijk hun best doen? Zij brengen ook nog eens veel deskundigheid en ervaring mee. Worden zij het slachtoffer?
Gisteravond heeft dus overleg plaatsgevonden tussen de wethouder en de 14 voorzitters. Heel spannend voor die andere 56 vrijwilligers hoe dit is verlopen. Juist zij hebben zoveel hoop voor de toekomst door alle verkiezingsslogans van de politieke partijen over burgerparticipatie in aanloop tot de verkiezingen afgelopen maart. Alle 70 vrijwilligers hadden al veel eerder gehoord moeten worden. Het onderzoeksrapport van de Rekenkamer geeft duidelijk aan dat er iets mis is met betrokken ambtenaren.
Zit het college te wachten op het moment dat de vrijwilligers zelf het bijltje erbij neer gooien? Of krijgen de vrijwilligers eerdaags te horen dat wijkplatforms geen bestaansrecht meer hebben in onze participatiemaatschappij? Hier ligt een schone taak voor onze burgemeester die na haar installatie geen moment onbenut liet, te verkondigen hoe belangrijk burgerparticipatie voor haar is. Nu dus optreden en vooral openheid van zaken geven. Laat vrijwilligers geen slachtoffer worden van macht.
Op de valreep nog even een voorbeeld van een ander soort vrijwilligers. Door wat voor oorzaak dan ook hebben heel wat inwoners zich een reepje grond toegeëigend van de gemeente. Vlondertje hier, visplekje daar of gewoon een iets groter tuintje. U kent dat wel. Ligt er piekfijn bij. Onderhoud door de bewoners. Gemeente geen kosten.
Het vorige college vond het nodig daar iets aan te doen. Inleveren dat stukje, de gemeente kon geen onderhoud plegen op hun eigen grond. Gemeente had geld nodig en zag dit als een bron van inkomsten. Daar is dus gedonder uit voortgekomen. Obstakels verplicht afbreken. Partijen met de hakken in het zand. Dwangsommen.
En nu komt het, daar waar bewoners zich in hun lot hadden geschikt en op last van de gemeente tot afbraak overgingen en de grond terug gaven, is het nu niet meer om aan te zien. De gemeente pleegt geen onderhoud, blijkbaar te duur. De foto’s liegen er niet om. Ziet de gemeente nu niet dat die bewoners gewoon vrijwilligers waren en dat stukje gemeentegrond prima onderhielden? Het werd al jaren gedoogd, weer een voorbeeld van hoe je niet met vrijwilligers om moet gaan.
Als we zo doorgaan is eerdaags geen sprake meer van burgerparticipatie. Volgens mij willen zowel de gemeente als vrijwilligers anders. Burgerparticipatie, een vak apart!
Bert Gerritsen
————————————————————————————————————————
Wilt u reageren? Dit kan via [email protected] of het reactieveld onderaan deze column.
———————————————————————————————————————–
‘Bert Gerritsen is inwoner van Lingewaard en afkomstig uit het bedrijfsleven. Hij streeft naar een eerlijke, open en duidelijke communicatie binnen de Lingewaardse politiek. Hij schrijft deze column op persoonlijke titel, zijn mening is niet per definitie die van lingewaard.nieuws.nl’.
———————————————————————————————————————-
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen