Wonen in een verzorgingshuis. Wat moet ik daarvoor doen?

Foto:

Vraag: Mijn moeder gaat de laatste tijd steeds slechter lopen en haar algehele gezondheid laat ook steeds meer te wensen over. Ze wordt ook steeds meer vergeetachtiger en vergeet dan bijvoorbeeld steeds vaker het gas dicht te draaien en laat ze lampen branden. We hebben met haar gesproken over wonen in een verzorgingshuis en daar staat ze wel voor open, maar hoe gaat dat allemaal in zijn werk?

Antwoord: U kunt zich wenden tot het CIZ (Centraal Indicatiestelling Zorg).Daar zal een indicatie gesteld worden.

Houd u wel rekening met het volgende;

Ouderen met een lichte zorgvraag die na 1 januari 2014 zorg aanvragen, krijgen die ondersteuning voortaan thuis. Ze krijgen niet langer een indicatie voor zorgzwaartepakket 3 (ZZP VV3) waarmee ze dus een opname indicatie hadden voor een verzorgingshuis. Sinds begin 2013 is dit al van toepassing voor nieuwe cliënten met de zorgzwaartepakketten (ZZP’s) 1 en 2.

In plaats van een zorgzwaartepakket krijgen zij een indicatie voor extramurale zorg. Dit betekent dat zij langer thuis blijven wonen. De cliënten krijgen voortaan thuis de zorg en ondersteuning die zij nodig hebben. Deze mensen kunnen, als dat nodig is, ook gebruik maken van voorzieningen zoals de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Er zijn verzorgingshuizen en woonzorgcentra die inspelen op de wens van ouderen voor zorg in de buurt. Deze huizen en centra verhuren hun kamers of appartementen aan mensen met een lichte zorgvraag.

Heeft u al een licht zorgzwaartepakket? Dan verandert er voor u niets.

Meer informatie

Wilt u weten wat er nog meer verandert in de zorg? Kijk dan op Veranderingenindezorg.nl. U kunt ook bellen naar het telefoonnummer 1400.

Informatie over aanvullende verzekeringen vindt u op de site Kiesbeter.nl.

(aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend)

Bron: Gemeente Lingewaard

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen