Schatgraven van TV-Gelderland op 31 augustus in  Kasteel Doornenburg’

Foto:

Het populaire programma Schatgraven van TV-Gelderland komt op zondag 31 augustus naar  Kasteel ‘Doornenburg’ in Doornenburg. Iedereen is die dag vanaf 10 uur van harte welkom om gratis en voor niets zijn spullen te laten beoordelen door één van de deskundige taxateurs. En wie weet welke schatten er opduiken tussen al die schilderijen, kleurig speelgoed, breekbaar aardewerk en exotische snuisterijen.

“Ik kan me nog goed herinneren, dat tussen twee opnames door Narell Keizer van de productie naar me toekwam, mij diep in de ogen keek en bijna fluisterend, maar goed hoorbaar tegen me zei: “Ik geloof dat we een Rembrandt hebben…”. En verdraaid, het was nog waar ook: een ets die vele duizenden euro’s waard was”. Aldus presentator Peter van den Hout over de vondst van enkele jaren geleden. En het schilderij “Jantje” van Piet Mondriaan, dat nu op een prominente plek te zien is in museum Villa Mondriaan in Winterswijk, dook ook op tijdens één van de opnamedagen van Schatgraven.

“Het bijzondere van dit programma is, dat we de dag beginnen met helemaal niks”, zegt Peter van den Hout, “We hebben geen idee wat er allemaal terecht komt op de tafels van de taxateurs. En dat terwijl het echt de bedoeling is, dat we van één zo’n taxatiedag, drie uitzendingen maken. Dat maakt het soms nogal spannend.”

1

Het team van taxateurs mag je ook rustig bijzonder noemen. Hun deskundigheid staat buiten kijf, stuk voor stuk hebben ze een passie voor hun vakgebied en dat zie je terug op televisie. Het is trouwens een hechte ploeg, die al jaren meewerkt aan Schatgraven. “En laat het duidelijk zijn: ik weet er niets vanaf. Per seizoen leer ik misschien telkens een heel klein beetje bij, maar ik blijf de geïnteresseerde leek”, voegt Van den Hout toe..

Het is trouwens een misverstand om te denken, dat mensen alleen maar komen in de hoop, dat ze te horen krijgen dat ze  iets heel kostbaars bezitten. “Het merendeel van de bezoekers wil informatie: wie heeft het gemaakt, hoe oud is het, waar komt het vandaan. En ja, daar hoort natuurlijk ook de vraag bij: hoeveel is het waard. Maar voor veel mensen is dat niet de hamvraag”. 

Met ingang van dit jaar doet het programma ook thuistaxaties en dan gaat het over objecten, die te groot of te zwaar zijn om naar een taxatiedag mee te nemen. “Er gaat een strenge selectie aan vooraf en uiteindelijk stappen we met een taxateur en een cameraploeg in de auto en bezoeken we vier adressen verspreid over de provincie. Per uitzending nemen we één zo’n bezoek mee”, aldus Van den Hout, die met een grijns vaststelt, dat de hele ploeg vrijwel altijd ontvangen wordt met koffie en een heleboel koekjes. 

Bezoekers zijn op zondag 31 augustus vanaf 10.00 welkom in Kasteel ‘Doornenburg’ in Doornenburg. Vanaf ongeveer 11.00 uur beginnen de taxaties. Er wordt gewerkt met nummertjes, dus wie het eerst komt is het eerst aan de beurt.


Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen