Bijzondere herdenking Waaloversteek

Foto:

Zaterdag 20 september vindt de jaarlijkse herdenking van de Waaloversteek plaats. Een bijzondere herdenking deze keer. Dit jaar op 20 september is het precies 70 jaar geleden dat Amerikaanse militairen van de 82nd Airborne Division in 26 canvas bootjes de Waal overstaken met als doel de spoorbrug en de Waalbrug te veroveren op de Duitsers. Bij de herdenking van de Waaloversteek zijn naar verwachting drie Waalcrossers van september 1944 aanwezig, u bent van harte welkom!

De officiële herdenking vindt plaats van 11.00 tot 12.30 uur bij het monument op de Oosterhoutsedijk. 

Onder de circa 600 gasten zijn dit jaar onder andere de Amerikaanse Ambassadeur Broas, vertegenwoordigers van de huidige 82e Airborne Division, veteranen uit 1944, nabestaanden van de gesneuvelde militairen en de Nijmegen Company van de Engelse Grenadier Guards.Veteraan Moffatt Burriss. Burriss, die op 22 september zijn 95e verjaardag viert, zal tijdens de herdenking zijn jacket aanbieden aan de burgemeester.

2

De Oosterhoutsedijk is niet bereikbaar met de auto. Er wordt wel een fietsparkeerplaats aangelegd en ook te voet is de dijk ook goed bereikbaar.

Bij de Waalcrossing van september 1944 kwamen 48 militairen om het leven. Zij worden dagelijks herdacht met eenlichtkunstwerk. Elke avond, bij het invallen van de schemering gaan 48 paar lantaarnpalen van zuid naar noord aan, in het tempo van een trage pas. Pas na het aangaan van de laatste lantaarnpalen wordt ook de rest van de brug aangelicht. 

Bron: Gemeente Nijmegen

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen