Herdenking Huissen Frontstad

Foto:

HUISSEN – 70 jaar geleden, op 17 september 1944, begon operatie Market Garden. Op die dag werd Huissen voor de eerste keer zwaar getroffen. Aan het Looveer vielen toen 23 dodelijke slachtoffers. Na het jammerlijke mislukken van operatie Market Garden werd Huissen frontstad.

Dramatisch dieptepunt was het  bombardement op 2 oktober 1944. Dit eiste zeer veel slachtoffers en de vernieling van de kom van Huissen was catastrofaal. De bevolking moest huis en haard verlaten en kon pas na de bevrijding terugkeren naar hun zwaar getroffen gemeente.

In het herdenkingsjaar Huissen 700 jaar stad willen wij in samenwerking met onze partners ook deze zwarte periode in de geschiedenis van Huissen in combinatie met de herinnering aan operatie Market Garden herdenken.

Wij doen dat op 2 oktober vanaf 15.45 uur. Wij roepen u op om op dat moment aanwezig te zijn bij de stadskerk. De herdenking begint vervolgens bij de “luisterkei”, waarna wij vertrekken naar het massagraf op het oude kerkhof. Namens de Huissense gemeenschap zal er een krans gelegd worden, waarna alle organisaties in de gelegenheid wordt gesteld om een bloem bij dit oorlogsmonument neer te leggen. De namen van de oorlogsslachtoffers zullen worden voorgelezen.

Vervolgens vertrekken wij naar de plaats links van de stadskerk, waar in een korte plechtigheid een bijzonder monument onthuld zal worden en aan de gemeenschap aangeboden wordt.

Na een pauze vervolgen wij de herdenking in de kloosterkerk (Kloosterlaan), waar door middel van dagboekfragmenten en een beeldpresentatie begeleid door Jan Zweers de oorlogstragedie zichtbaar wordt gemaakt. Het avondprogramma begint om 19.15 uur.

Graag zien wij u aanwezig bij deze herdenking. Lukt het u niet om het gehele programma aanwezig te zijn, dan kunt u ook bij delen hiervan aanwezig zijn.

Voor de realisatie van dit programma werkt Huissen 700 samen met Stinase, de Historische Kring Huessen, de Huissense Gilden, het Exoduscomité, de Vrienden van Huissen, de Stedelijke Muziekvereniging en Stichting Gedenkpark Huissen-Stad.

Bezoek www.huissen700.nl voor informatie over het herdenkingsjaar Huissen 700 jaar stad en de herdenking op 2 oktober 2014.

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen