Gaat de sterkste lobby winnen?

Foto:

Bemmel staat op z’n kop. Twee stromingen staan lijnrecht tegenover elkaar. Wordt het de Kinkel of het Kerkplan is de grote vraag.

De afgelopen periode zijn er al heel wat woorden aan besteed. Groot ambassadeur van het Kerkplan is Jan Meurs. Hij heeft de afgelopen periode ons regelmatig vermaakt met zijn epistels met titels als “Une belle histoire heroïque”, “Een torpedo op de kerk?” en “Une Belle Histoire Antidemocratic”.

Tegenhanger van Jan Meurs en voorzitter/voorstander van de Kinkel Jan de Moor liet zich in de pers ook niet onbetuigd. Met verve ging hij voor zijn de Kinkel. Prachtig om de stukken van deze twee ambassadeurs te lezen.

Bij het vorige college leek het Kerkplan een duidelijke voorkeur te hebben bij de toenmalige coalitie van 6 partijen. In het nieuwe college/coalitie veroverden het CDA, VVD en Lokaal Belang Lingewaard een plek op het pluche, aangevuld met voormalig oppositiepartij Lingewaard NU. En ineens heeft dat nieuwe college nu een voorkeur voor de Kinkel.

Hoe kan dit nu zo plotsklaps, zult u zich afvragen. Kon je bij het oude college beter met je lobby terecht? Het Kerkplan had in oud wethouder Barth van Eeten alvast een groot voorstander. En met drie partijen vanuit de oude coalitie in de huidige coalitie lijkt het dan al snel op een gelopen koers. En dan blijkt nu ineens dat de zaak anders ligt. Oud oppositiepartij Lingewaard NU is blijkbaar in staat geweest om de bovenstaande 3 partijen nu te laten kiezen om voor de Kinkel te gaan. Daar zal toch ook het nodige lobbywerk voor verricht zijn vanuit de Kinkel aanhangers. Althans, dat blijkt uit het collegevoorstel van afgelopen week.

Vanavond 29 september wordt dat voorstel dus aan de raad voorgelegd tijdens een ingelaste raadsvergadering in Haalderen, aanvang 20.00 uur in de Kolk. Dat zal spannend worden, want het college zal dan heel goed onderbouwd een duidelijke uitleg moeten geven waarom men kiest voor de Kinkel en niet voor het Kerkplan. Kortom, waarom JA voor de Kinkel en NEE tegen het Kerkplan vereist een gedegen uitleg. En dan vooral niet vergeten in beeld te brengen wat in beide situaties de financiële consequenties en risico’s zijn.

Fantastisch dat bij die raadsvergadering ook weer het spreekrecht voor burgers op de agenda staat. Ongemerkt bestaat dat fenomeen niet meer tijdens de Lingewaardse raadsvergaderingen. Afgeschaft na die fantastische raadsvergaderingen over de trolley in Huissen. Heel jammer, het maakte het bijwonen van een raadsvergadering zoveel leuker. Nu krijgt Bemmel dus haar eigen “trolley affaire”. En dan ook weer met spreekrecht voor burgers. Kan alleen maar zeggen, maak daar gebruik van! Het kan nut hebben, tenminste als raadsleden niet te strak vastzitten aan de partijdiscipline.

Hoe dan ook, de voorstanders van het Kerkplan zijn de laatste dagen een enorm offensief begonnen in hun propaganda. Voorzitter van de Stichting, Misjà Heinink, heeft zich ook in het strijdgewoel gestort met een surplus aan positieve opmerkingen en feiten. Daarmee hopen zij de raadsleden nog op andere gedachten te brengen en het college niet te volgen.

Overigens, ook voorzitter Jan de Moor van MFC de Kinkel weet van wanten. Met zijn brieven voelt hij zich inmiddels stevig in het zadel zitten door het collegevoorstel.

Wie zich ook in de strijd heeft geworpen is Lianne Duiven van GroenLinks. U weet nog wel, de partij van oud wethouder van Eeten. Met Barth kon je best aardig lobbyen. Lianne is vanzelfsprekend ook een groot voorstander van het Kerkplan en dat liet ze afgelopen zaterdag goed merken in een open brief in de Gelderlander. Opvallend was haar laatste zinsnede, “de Kinkel lijkt naast achterbannen ook een voorban te hebben in het college”.

Wat zou het fijn zijn als zij vanavond tijdens de raadsvergadering daarover een uitleg geeft. Nu is het voor mij een suggestieve opmerking, waar ik mijn eigen gedachten bij heb. Lianne, misschien heb je wel gelijk met die voorban, maar noem dan wel man en paard. Ik reken op je.

Tot slot. Ik heb geen enkele voorkeur welk gebouw het gaat worden. Daarbij komt ook dat ik niet in Bemmel woon. Van het college en de raad verwacht ik wel echter wel een correcte uitleg en toelichting op de periode voor en na de verkiezingen. Het lobby verhaal hoef ik niet te weten, maar wel argumenten en feiten waarop het collegevoorstel is gebouwd. Zo niet, dan is prutswerk verricht en mogen we geen beslissing van de raadsleden verwachten.

Gaat de sterkste lobby winnen? Wellicht zie ik u vanavond!

Bert Gerritsen

————————————————————————————————————————

Wilt u reageren? Dit kan via [email protected] of het reactieveld onderaan deze column.

———————————————————————————————————————–

‘Bert Gerritsen is inwoner van Lingewaard en afkomstig uit het bedrijfsleven. Hij streeft naar een eerlijke, open en duidelijke communicatie binnen de Lingewaardse politiek. Hij schrijft deze column op persoonlijke titel, zijn mening is niet per definitie die van lingewaard.nieuws.nl’.

———————————————————————————————————————-

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen