Behoud ik het recht op WMO voorzieningen?

Foto:

LINGEWAARD – Vraag: Ik maak gebruik van persoonlijke begeleiding en ben bang dat ik dit recht verlies en dat de gemeente maar zelf mag bedenken of ik wel of niet deze voorziening kan houden. Ik kan niet zonder deze hulp omdat ik weinig contact hebt met familie en waar ik dus geen beroep op kan doen. Mijn vriendenkring bestaat uit mensen die zelf ook allemaal wel problemen hebben. Dus maak ik mij terecht zorgen?

Antwoord
De Wmo 2015 biedt wel rechtszekerheid voor cliënten en beschermt hen tegen willekeur van gemeenten.

Als iemand zich meldt met een vraag om hulp, moet de gemeente onderzoek doen naar de persoonlijke situatie van de cliënt. De gemeente gaat met de cliënt en de eventuele mantelzorger in gesprek.  Blijkt uit dit onderzoek dat de cliënt niet kan meedoen in de samenleving of niet zelfredzaam kan zijn, ook niet met hulp van zijn netwerk of door algemene voorzieningen te gebruiken. Dan moet de gemeente een maatwerkvoorziening aanbieden.

Algemene voorzieningen zijn er voor alle burgers. Voorbeelden zijn een koffieochtend in het buurthuis, de boodschappendienst of de maaltijdservice. Een maatwerkvoorziening is een individuele voorziening. Voorbeelden zijn een woningaanpassing of specialistische dagbesteding.

Als de cliënt de maatwerkvoorziening niet passend vindt, kan hij bezwaar aantekenen bij de gemeente. En daarna eventueel naar de rechter gaan.

Bron: Gemeente Lingewaard

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen