Een gemiste kans

Foto:

BEMMEL – De kogel is door de kerk. Na maanden en maanden van twijfel en discussie is er een besluit genomen. Het plan om een nieuw Multifunctioneel Cultureel Centrum te vestigen in de Bemmelse Donatuskerk is van de baan. Het college kiest ervoor de plannen met het huidige cultureel centrum De Kinkel verder uit te werken en de gemeenteraad heeft deze keuze afgelopen maandag bevestigd. 

Laat helder zijn: het is goed dat er een keuze gemaakt is. Alleen wat ons betreft is dat niet de goede keuze, en wel om zes redenen.

Ten eerste was het kerkplan een voldragen plan: de schop kon in de grond. Met betrekking tot De Kinkel zijn er slechts nog een aantal voornemens die verder uitgewerkt moeten worden.

Ten tweede was met het kerkplan een provinciale subsidie van een half miljoen gemoeid. Die lopen we nu dus gegarandeerd mis, net als een schenking van drie ton. Dat is toch zonde voor een gemeente die het financieel nu niet bepaald breed heeft. 

Ten derde gaan we nu investeren in een gebouw waarvan in 2012 nog door de gemeente is vastgesteld dat er sprake was van 891.125 euro aan achterstallig en uitgesteld onderhoud. En hoewel daar wel iets van is ingelopen moet er nog heel veel meer gebeuren. Op dit moment zijn er plannen voor een investering van iets minder dan zeven ton, onvoldoende dus om naast het onderhoud echte investeringen te doen. Waar het geld daarvoor vandaan moet komen is onbekend. Bovendien blijft de gemeente eigenaar van De Kinkel en dus verantwoordelijk voor het onderhoud van het gebouw. 

Ten vierde is er het verschil in wat met een duur woord herontwikkelingspotentieel heet. Zowel het gebouw van De Kinkel als de grond daaromheen zijn van de gemeente. Bij vestiging van een cultureel centrum in de Donatuskerk kon deze grond verkocht worden, wat een bedrag van zeven ton zou opleveren. De kerk daarentegen is van het Aartsbisdom. De gemeente heeft geen zeggenschap over wat er in de toekomst met dit markante en beeldbepalende gebouw gaat gebeuren. Wordt het verkocht, verdienen we er niets aan. En bij verkoop is de kans op sloop aanzienlijk, willen we dat risico lopen?  

Ten vijfde was er voor de exploitatie van het nieuwe cultureel centrum in de kerk een overeenkomst gesloten met De Driestroom. Dit betekende werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en voor de mensen die hen als begeleider ondersteunen. In een tijd waarin de gemeente verantwoordelijk wordt voor de hulp aan mensen met een arbeidsbeperking was dat toch een gouden kans geweest? 

Ten slotte werd het kerkplan ontwikkeld en gedragen door Bemmelse verenigingen. Actieve vrijwilligers hebben het samen met de gemeente uitgewerkt. Die mensen kregen van diezelfde gemeente een mailtje, bijgevoegd een persbericht. Helaas: we hebben een andere keuze gemaakt. Had die harde boodschap niet even telefonisch overbracht kunnen worden? Is dit de manier waarop ons nieuwe college, dat de mond vol heeft van de dialoog met burgers, met haar actieve vrijwilligers omgaat? 

Laat helder zijn: wij vinden dat met het afschieten van het kerkplan een gouden kans verloren gaat. Maar wij blijven niet staan mokken langs de zijlijn en zullen ons nu met volle kracht inzetten voor de realisatie van een nieuw multifunctioneel cultureel centrum in De Kinkel. Net zoals wij ons zullen inzetten voor het Stadhues in Huissen en Providentia in Gendt. Want ondanks dat wij het liever anders gezien hadden staan we nu voor de opdracht er samen het beste van te maken.

Voor uw reactie: www.lingewaard.pvda.nl.

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen