Waarom de keuze voor de Kinkel?

Foto:

Op 29 september stond de raad voor de keuze tussen een multifunctioneel centrum in de Kinkel of in de Donatuskerk. Het uiteindelijke besluit was voor de initiatiefnemers en beoogde gebruikers heel teleurstellend. Daarom lichten wij onze afwegingen aan u toe. 

Het oorspronkelijke plan voor de kerk zag er veelbelovend uit; had eigenlijk maar één manco: te weinig vloeroppervlak voor alle functies en gebruikers. Nadien zijn de initiatiefnemers – wat ons betreft – de oplossing in een verkeerde richting gaan zoeken. Niet verticaal, maar horizontaal. Niet in een betere functie voor de bovenverdieping, maar in de pastorie die bovendien niet werd ingericht voor multifunctioneel gebruik.

Die pastorie vormt een extra financieel risico. Want het vereist een extra hypotheek naast een gemeentelijke garantstelling. De financiële basis voor de exploitatie werd hoofdhuurder ‘De Driestroom’. Hoe goed werk De Driestroom ook verzet, onduidelijk is hoe hun (financiële) positie vanaf 1 januari 2015 zal zijn. Gekoerst wordt op 133.000 euro aan sponsorgelden, waartoe echter nog geen initiatieven zijn ontplooid. Geschermd wordt met een aflossingsvrije hypotheek met een looptijd van 10 of van 30 jaar. Aflossingsvrij is mooi, maar na afloop moet wel worden terugbetaald. Daaraan werd geen aandacht besteed.

Gesteld werd dat 500.000 euro provinciale subsidie ‘zeker’ zou zijn, terwijl bij de provincie inmiddels aanvragen voor een veelvoud van het beschikbare subsidiebedrag zijn ingediend. Er werd een weldoener opgevoerd, die maar liefst een miljoen euro zou willen spenderen. Niks op papier. Bij doorvragen blijkt het om een (extra) lening(verstrekker) te gaan én wil deze weldoener compensatie in de vorm van bouwgrond.

Is het plan van de Kinkel daarentegen verschoond van iedere onzekerheid? Zeker niet! Maar die onzekerheden zijn – naar onze mening – wél te overzien.

Ook speelde in onze overweging een rol dat je niet eindeloos kunt blijven studeren en rekenen. Het Kulturhus in Angeren toont aan dat met enige inschikkelijkheid van alle gebruikers en een gedreven architect ook van een Kinkel een prima accommodatie is te maken.Daarom kozen wij voor zekerheid en dus de Kinkel. Of zoals ons raadslid Jacqueline Leenders opmerkte: ‘We hadden de Donatuskerk graag een tweede leven gegund, maar niet voor elke prijs’.

CDA Lingewaard

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen