Column: Puinhoop

Foto:

Het is altijd mooi en interessant om ingezonden brieven en verhalen van andere mensen te lezen. Zo worden we de afgelopen dagen overspoeld met brieven en columns vol emotie en recht voor zijn raap uitspraken over het verloop en de uitkomst van de raadsvergadering van afgelopen maandag betreffende Kinkel versus Kerkplan lees: college versus coalitie. Verbazing, afschuw en plaatsvervangende schaamte spraken uit de woorden die diverse mensen uitten op internet en in de regionale en plaatselijke kranten. Toch waren het niet deze stukken tekst die het meeste indruk op me maakten de afgelopen week.

Er was één tekst die me echt aangreep. Ik schrok er zelf een beetje van. Een tekst die helemaal los staat van alle hedendaagse Lingewaardse perikelen en ons even mee terugneemt in de tijd. De bombardementen op Doornenburg en omgeving op die zwarte maandag 2 okt 1944.

Al lezend schiet ik helemaal vol. De woorden snijden door mijn ziel. Duitsers die onze omgeving als uitvalsbasis gebruikten, opslag van munitie in “onze” schuren en boerderijen, de regelmatige luchtgevechten tussen Duitsers en Engelsen en dan dat bombardement op Doornenburg. De mensen die zich in de schuilkelders een soort van veilig waanden (was je dat ooit?) die zwarte dag dat er bommen vielen aan de verkeerde kant van de Rijnstraat en dus op woonhuizen terecht kwamen.

Dorpsgenoten die daar destijds de verdrinkingsdood vonden doordat de kelders volliepen met grondwater waardoor ze dus niet meer weg konden komen omdat het puin de uitgang blokkeerde.

Mijn opa woonde destijds in één van die getroffen woonhuizen en was op het moment van de gruwelijke bombardementen met zijn zonen weg om boodschappen te doen. Zijn toenmalige zwangere vrouw was wel thuis en vluchtte met haar dochters de schuilkelder in en daar vonden zij dus een gruwelijke dood.

De oorlog toonde geen genade en de vragen naar het waarom bleven onbeantwoord. Die dag vielen er twintig Doornenburgse doden te betreuren. Tweeëndertig oorlogsslachtoffers waren er in totaal in Doornenburg, de meesten gevallen door activiteiten van de geallieerden. Aldus H. Peters in “Het Gemeentenieuws”. 

Waarom dit verhaal zo’n indruk op me maakte? Na de oorlog hertrouwde mijn opa en kreeg met zijn tweede vrouw nog vier kinderen. Waaronder mijn moeder.

Zou deze zwarte dag niet hebben plaatsgevonden, dan zou de eerste vrouw van mijn opa waarschijnlijk nog hebben geleefd en zou mijn moeder en dus ook ik er nooit gekomen zijn. De oorsprong van mijn leven ligt dus eigenlijk verpakt in die zwarte dag in de geschiedenis van mijn dorp. Ieder jaar tijdens de dodenherdenking worden de namen genoemd van mijn opa’s eerste vrouw en zijn kinderen en bezin ik mij op de ongrijpbaarheid van het leven.

Misschien is het in dit licht goed te bedenken dat er ook in het dagelijks leven wel eens slachtoffers vallen door verkeerde beslissingen of niet genomen beslissingen, maar dat er uit de gevolgen hiervan ook weer iets anders moois kan groeien en dat we onze kansen moet pakken wanneer deze zich voordoen. We treuren nu om het verloop en de uitkomst van de raadsvergadering van afgelopen maandag maar de beslissing is gevallen, of we het er nu mee eens zijn of niet, we moeten vooruit. Opbouwen in plaats van te blijven afbreken.   

En daarbij hoop ik vurig dat ook hier geleerd wordt van de geschiedenis en dat de volgende zaken die nog aan bod zullen komen met meer zorgvuldigheid, openheid en eerlijkheid zullen worden behandeld. Bouw eensgezind aan een mooie, gezonde gemeente en maak er niet weer een puinhoop van. 

(Ter nagedachtenis aan hen die vielen voor onze vrijheid, met dank aan H. peters uit Doornenburg voor zijn indrukwekkende verhaal).

————————————————————————————————————————

Wilt u reageren? Dit kan via [email protected] of het reactieveld onderaan deze column.

———————————————————————————————————————–

Joyce Derksen is inwoner van Doornenburg die haar columns met een knipoog schrijft, „want een dag niet gelachen!”. Zij schrijft op persoonlijke titel over de actualiteit in Lingewaard, haar mening is niet perse die van Lingewaard Nieuws.

———————————————————————————————————————-

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen