KIEZERSBEDROG

Foto:

Begin februari gaven de meeste politieke partijen het startsein voor hun verkiezingscampagne in aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart 2014. Lokaal Belang Lingewaard deed dat op een bijzondere plaats. Zij kozen voor de gevel van het Stadhues in Huissen, gewapend met o.a. een gereedschapskist. Trots als een pauw siert de foto hun website. Eindelijk zou Huissen haar Sociaal Cultureel Centrum krijgen, een sterk verkiezingsitem. Dat zou stemmen opleveren.

Bijna zeven maanden later blijkt het nieuwe college, met de grote winnaar van de verkiezingen Johan Sluiter van Lokaal Belang Lingewaard (LB Lingewaard) in haar midden, ineens andere plannen te ontwikkelen.

Jarenlang hebben de vrijwilligers van het Stadhues Comité geprobeerd met voormalig wethouder Kees Telder plannen te ontwikkelen. Helaas tevergeefs. Steeds weer toverde Telder een ander konijn uit zijn hoge hoed. Het Stadhues Comité werd niet serieus genomen, maar bleef wel volhouden. Bewonderenswaardig!

Na de verkiezingsuitslag met Johan Sluiter en zijn LB Lingewaard dus als grote winnaar, kon het toch niet meer fout gaan! Honderd procent steun van deze partij zou nu dan toch eindelijk zorgen voor realisatie van de plannen. En dan blijkt ineens dat politiek ongrijpbaar is en blijft.

We hebben net de gênante vertoning achter de rug in de raadsvergadering van 29 september 2014. Die stond volledig in het teken van het Kerkplan en de Kinkel. Het werd een aanfluiting voor het begrip burgerparticipatie. Het college sprak haar voorkeur uit voor de Kinkel, niets mis mee. Maar de onderbouwing en behandeling van de vragen leek nergens op. De raadsleden van de collegepartijen (CDA, Lingewaard Nu, VVD en LB Lingewaard) volgden klakkeloos het college, terwijl een tussenoplossing voorhanden was. Partijdiscipline noem je dat!

Ik zie hetzelfde gebeuren met het Stadhues. Zonder enig vooroverleg met het Stadhues Comité, heel kwalijk, komt het college in de persoon van portefeuillehouder Theo Janssen, enige weken geleden plotsklaps met de mededeling dat 50 bewoners van Sancta Maria (Betuweland) voor twee jaar hun intrek nemen in het Stadhues in verband met de bouw van het nieuwe Sancta Maria! Betuweland is bereid een stevige huursom te betalen. Hoeveel kan natuurlijk nog niet genoemd worden, want de gemeente moet eerst alle verbouwingen voor haar rekening nemen.

Hoeveel dat gaat kosten is ook nog niet bekend. Geen probleem, inmiddels is daarvoor een adviesbureau ingehuurd voor ongeveer 10.000 euro. Kan dat bureau dan ook voor dat geld gelijk berekenen wat over twee jaar de kosten zijn om de verbouwingen weer aan te passen? Of komt daar wellicht een aparte opdracht voor?

Wat zal dat Stadhues Comité zich gepiepeld voelen door het college. Grote communicatiefout van de eerste orde. Onbegrijpelijk.

Bijna drie jaar staat het Stadhues nu leeg. Inkomsten vrijwel nihil. Jaarlijkse kosten gaan gewoon door en lijken mij niet gering. Hoeveel jaar gaan wij hier nog mee door? Ik hoop dat er een politieke partij opstaat die de Rekenkamer vraagt om een berekening te maken van alle gemaakte kosten en geringe inkomsten sinds 1 januari 2012 met betrekking tot het Stadhues. En daarin dan ook meenemen alle gemaakte uren door ambtenaren en college en externe kosten enzovoort. Daarnaast kan de Rekenkamer ook berekenen of het collegeplan met de tijdelijke opvang van bejaarden aan huursom minimaal gelijk is aan de te maken bouwkosten nu en na vertrek van de bejaarden over enkele jaren. Of is het wellicht de bedoeling van dit college om daar geld op toe te leggen? We zullen dan al snel tot de conclusie komen dat dit verschil gigantisch is!

Als we de hoofdprijs aan huur nastreven zal het pand nog jaren leegstaan. Zakelijk gezien ligt het dan voor de hand de huursom te verlagen en jaarlijks genoegen te nemen met een acceptabel verlies. Zeer gebruikelijk in de huidige tijd bij onroerend goed. Dat is veel goedkoper dan het Stadhues nog jaren leeg te laten staan!

Op die manier worden de vrijwilligers van het Stadhues Comité wellicht weer enthousiast en ook verenigingen e.d. die tegen een acceptabele huur hun activiteiten uit kunnen oefenen.

Raadsleden, uiteindelijk hebben jullie het laatste woord. Laat de cijfers van de rekenkamer maar spreken. Ik wil nooit meer zo’n gênante vertoning meemaken als tijdens de Kinkel en Kerkplan raadsvergadering.

En LB Lingewaard, jullie hebben een prachtige overwinning behaald tijdens de Gemeenteraadsverkiezingen. Mede door jullie uitgangspunt over het Stadhues hebben veel Huissenaren op jullie gestemd. Ook omdat jullie als coalitiepartij in 2013 tegen de trolley hebben gestemd. Dat was klasse! Herhaal dit bij de behandeling van het Stadhues in de raadsvergadering, anders is het echt KIEZERSBEDROG!

Bert Gerritsen

————————————————————————————————————————

Wilt u reageren? Dit kan via [email protected] of het reactieveld onderaan deze column.

———————————————————————————————————————–

‘Bert Gerritsen is inwoner van Lingewaard en afkomstig uit het bedrijfsleven. Hij streeft naar een eerlijke, open en duidelijke communicatie binnen de Lingewaardse politiek. Hij schrijft deze column op persoonlijke titel, zijn mening is niet per definitie die van lingewaard.nieuws.nl’.

———————————————————————————————————————-

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen