24 uur Nijmeegse Geschiedenis

Foto:

NIJMEGEN – Gewezen vijanden en verre vrienden: Nijmegen – de oudste stad van Nederland – kent er vele. De legers van Lodewijk XIV, Karel de Stoute en prins Maurits van Nassau stonden als vijanden voor de stadspoorten, terwijl vrienden uit de hele wereld in 2015 al voor de negenennegentigste keer gebroederlijk de Vierdaagse zullen lopen. Gehaat of geliefd: vriend en vijand vormden samen de geschiedenis van de stad en haar burgers.

In het kader van de Maand van de Geschiedenis, het grootste historische evenement van Nederland, zal de Nijmeegse binnenstad van vrijdag 24 tot en met zondag 26 oktober drie dagen lang in het teken staan van de rijke geschiedenis van de oudste stad van Nederland. Vierentwintig uur lang, verdeeld over drie dagen, organiseren tal van organisaties, instellingen, verenigingen en individuen spannende historische activiteiten.

In samenwerking met het Vlaams Cultureel Kwartier richt het Regionaal Archief Nijmegen de aandacht speciaal op de Groote Oorlog van 1914-1918. De medisch-historicus Leo van Bergen vertelt het verhaal van de Eerste Wereldoorlog aan de hand van de psychische en lichamelijke ontberingen van vriend en vijand.

Geen eindeloze opsomming van veldslagen, machthebbers en generaals, maar met aandacht voor de onverdraaglijke dagelijkse werkelijkheid van de soldaten aan het front. Historicus Rob Wolf verhaalt over Nijmegen ten tijde van deze wereldbrand. De neutrale stad bevond zich tussen vriend en vijand: de Duitse grens lag slechts op enkele kilometers afstand terwijl Belgische vluchtelingen hun intrek namen in de stad.

Benieuwd naar de vrienden en vijanden van het archief? Ontdek in het restauratieatelier aan de hand van sprekende voorbeelden welke vijanden het archief bedreigen en welke vaak onverwachte vrienden een handje helpen. Maak een historische selfie of sluit aan bij een van de rondleidingen voor en achter de schermen.

Test tot slot je historische kennis tijdens de Grote Nijmeegse Geschiedenisquiz 2014. Iedereen is van harte uitgenodigd om deel te nemen aan deze amusante, leerzame en historisch verantwoorde kennisquiz in LUX, georganiseerd in samenwerking met Numaga, Uitgeverij Vantilt, GSV Excalibur en Ex Tempore.

Nieuwsgierig? Kijk voor het volledige programma van het RAN en een uitgebreid overzicht van alle andere activiteiten tijdens ‘24 uur Nijmeegse Geschiedenis’ op:

Bron: Gemeente Lingewaard

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen