Communiceren, interrumperen en mondje dicht! 

Foto:

Vandaag een column over in verbinding staan met, een onderbrekende opmerking en hoe schakel je de burger, vrijwilligers, uit.

Het is nog niet zo lang geleden dat de lokale politiek sterk in het teken stond van die verfoeilijke trolleyaffaire, het rapport Pop, integriteit problemen en bonnetjesaffaires. Met plezier en ook afgrijzen bezocht ik regelmatig Politieke Avonden en Raadsvergaderingen. Is er anno 2014 iets veranderd? Jazeker, is er iets gewijzigd!

Op de eerste plaats, sinds 1 januari 2014 is er geen mogelijkheid meer om als burger in te spreken tijdens Raadsvergaderingen. Tot die tijd kon dat, 5 minuten per inspreker. Dit had iets, een laatste poging om raadsleden nog op andere gedachten te brengen bij stemmen. Nu kan inspreken alleen nog maar tijdens een Politieke Avond die als voorbereiding op de volgende Raadsvergadering dient. De afvaardiging per politieke partij bestaat dan uit twee personen. Dit kunnen zowel raadsleden als fractievolgers zijn. Dus als inspreker kun je nooit meer in één keer alle raadsleden bereiken. Duidelijk voorbeeld van de burger de mond snoeien.

En nu komt het, de inspreektijd is ook nog eens teruggebracht van 5 naar 3 minuten volgens de gemeentelijke website! Geen wonder dat de animo van burgers een raadsvergadering bij te wonen tot het nulpunt is gedaald. De zaal wordt overwegend bezet door ambtenaren, fractievolgers en de pers.

Een stevig debat met interruptie kan een raadsvergadering juist leuk maken. Raadsleden hebben dan alle gelegenheid zich als volksvertegenwoordiger te laten gelden. Onze nieuwe burgemeester heeft inmiddels uitgevonden dat bij een interruptie alleen maar een vraag gesteld mag worden. Jammer, jammer, jammer! Op die manier verliest een raadsvergadering veel van haar charmes.

En dan nog iets. Steevast begint de voorzitter met het noemen van de spreektijd per politieke partij. De partij met de meeste zetels krijgt de meeste tijd. Een partij met slechts één zetel de minste tijd. Zo’n partij is dan snel uitgepraat en moet verder zwijgen. Dat is jammer, wellicht mist zo’n vergadering dan wel nuttige informatie in het kader van het zo bejubelde woord dualisme. De wet dualisering is in maart 2002 ingevoerd. Tijdens de laatste begrotingsraad was iets te merken van dualisme. Ik heb daarvan genoten. Lingewaard staat immers bekend om twee strijdende groeperingen, oppositie tegen coalitie. Is het nu eindelijk duidelijk dat deze groeperingen niet buiten elkaar kunnen. Ik hoop het!

Het zal duidelijk zijn dat ik een tegenstander ben van de huidige spreektijdslimiet voor politieke partijen. Voor iedere partij is het onderwerp hetzelfde. Daar hoort ook dezelfde spreektijd bij. Geef grotere partijen dan per raadslid nog een minuutje erbij. Dit hoort veel meer bij dualisme dan de grote verschillen per partij.

Als ik een motie Gerritsen over dit onderwerp in zou kunnen dienen, deed ik dat. Immers de Raad kan het zelf bepalen. Of speelt macht van de grote partijen een te grote rol? Respect speelt m.i. hierbij ook een belangrijke rol. De laatste maanden heb ik van de kleinste partijen zeer goede en nuttige informatie vernomen. Informatie die nu, vanwege de geringe spreektijd, wellicht verloren gaat! Welke partij durft dit onderwerp aan te kaarten binnen het Presidium? Het zou prachtig zijn als een grote partij dit doet.

Morgenavond staat het beladen onderwerp Stadhues op de agenda van de Politieke Avond. Weer zo’n voorbeeld hoe het niet moet. In 2009 was reeds bekend dat in verband met nieuwbouw het Stadhues rond 1 januari 2012 leeg zou komen. Nu ruim 5 jaar later is nog steeds niet bekend wat daadwerkelijk de toekomst gaat worden van dat prachtige historische pand. Wat heeft die leegstand wel niet gekost? Nieuwe wethouder, had daar eerst eens naar gekeken!

Al die jaren is de groep vrijwilligers van het Stadhuis Comité aan het lijntje gehouden. Een Comité dat bestond uit een afvaardiging vanuit vele Huissense groeperingen. Prachtige plannen werden gemaakt, niet financieel te realiseren. Het werd inzet van politieke partijen bij de verkiezingen, met winnaar LBL voorop. Het leek goed te gaan. De ondertekening van de intentieverklaring door alle partijen werd in april op het laatste moment echter afgefloten door nota bene coalitie partij LBL.

Het wordt nog erger als in september 2014, als een duiveltje uit een doosje, het college met plannen naar buiten treedt, tijdelijk onderdak (2 jaar) te willen verlenen aan het huisvesten van ouderen. En daarover vond geen enkel overleg plaats met het Stadhues Comité! Nog erger, de aanvraag voor een omgevingsvergunning is reeds gedaan door het college. Een opdracht aan een bureau voor onderzoek werd ook reeds in september 2014 gegeven. En als klap op de vuurpijl is inmiddels ook opdracht gegeven voor het digitaal opmeten van het Stadhues, kosten 23.000 euro, ex btw!

Digitaal opmeten? Heeft de gemeente geen tekeningen meer? Is de afgelopen jaren niemand op het idee gekomen digitaal te gaan opmeten? Als we zo doorgaan, praten praten praten we over vijf jaar nog over het Stadhues. En het verlies loopt steeds verder op. En Huissen maar wachten op haar Sociaal Culturele Centrum. Ik hoop echt op de wijsheid van de raadsleden over het agendapunt Stadhues.

Per slot van rekening heeft de raad kaderstellende en controlerende taken ten opzichte van een uitvoerend college. De huidige plannen van het college mogen de gemeenschap nu en over twee jaar geen geld kosten. Nog beter is geld verdienen!

O ja, ik denk er hard over om morgenavond toch ook maar even in te spreken bij het onderwerp Stadhues. Ik kan mijn mondje niet dicht houden. Het is inderdaad wel even…….slechts drie minuten!

Bert Gerritsen

————————————————————————————————————————

Wilt u reageren? Dit kan via [email protected] of het reactieveld onderaan deze column.

———————————————————————————————————————–

‘Bert Gerritsen is inwoner van Lingewaard en afkomstig uit het bedrijfsleven. Hij streeft naar een eerlijke, open en duidelijke communicatie binnen de Lingewaardse politiek. Hij schrijft deze column op persoonlijke titel, zijn mening is niet per definitie die van lingewaard.nieuws.nl’.

———————————————————————————————————————-

102

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen