Column: Daar zit een luchtje aan

Foto:

De mensen die mij kennen weten dat ik, zoals ik het zelf altijd gekscherend noem, een mooieluchtenfetisj heb. Een niet bestaand woord dat ik onlangs heb toegevoegd aan mijn persoonlijke woordenboek.

Al van kleins af aan ben ik gefascineerd door mooie luchten. De wolken de kleurige zonsopkomsten en zonsondergangen de strakblauwe luchten maar zeker ook de dreigende donkere regenluchten die vaak als achtergrond  fungeren voor de mooiste regenbogen. 

In de tijd dat we nog een fotorolletje moesten kopen en pas na het ontwikkelen ervan konden zien of de foto’s ook gelukt waren, gaf ik veel zakgeld uit aan dat soort van fotografie. Mijn blik was tijdens het fotograferen louter naar boven gericht en zeker niet alle wolkenplaatjes kwamen perfect uit de strijd na ontwikkeling. Mijn moeder vond het weggegooid geld maar ik genoot er met volle teugen van en dat doe ik nog steeds.

We gaan vaak voorbij aan de schoonheid van de natuur mede door ons drukke en gejaagde leven. Onze gemeente is zoveel mooie natuurlijke schilderijen rijk en door de verschillende luchten op de achtergrond en de verschillende seizoenen kunnen we steeds weer iets nieuws en iets anders moois in het plaatje ontdekken om van te genieten. 

De natuur is iets waar we zuinig op moeten zijn, voorzichtig mee om moeten gaan en moeten koesteren. Duurzame energie en milieubewust leven is daarbij niet meer weg te denken. Zo krijgen we vanaf 1 januari 2015 een andere manier van afval inzamelen waarbij we, zo is de opzet, ons afval nog beter gaan scheiden en ons nog bewuster gaan worden van hoe we ons afval aanbieden.

Er zijn ook nog andere manieren om te werken aan een groener en duurzamer leven.

In Lingewaard stormt het nu al een tijdje rondom het geplande windmolenpark betreffende vijf windmolens tussen Bemmel en de Boerenhoek. Begin juni van dit jaar viel er nog in de krant te lezen dat het plan op instemming kon rekenen van de Lingewaardse politiek. Enige terughoudendheid kwam destijds alleen vanuit het CDA. 

Een half jaar verder lijkt de realisatie van een windmolenpark verder weg dan ooit. Ook tijdens de politieke avond van afgelopen woensdag was het college niet van haar standpunt af te brengen. Men wil gewoon geen windmolens in Lingewaard en zet nagenoeg alles in op het voorgestelde warmtenet. Daarmee haalt men de huidige doelstelling van 20% duurzame energie in 2020 en zo mogelijk ook de landelijke doelstelling van 14% vrijwel zeker niet.

Niet geheel toevallig dat Harry Arends van het CDA pleit voor een warmtenet en niet voor windmolens omdat hij er dan zelf op uit gaat kijken???? 

Over de werkelijke reden waarom er door het college niet gekozen wordt voor duurzame energie middels windmolens blijft het echter windstil. En dat terwijl er deze keer toch geen geldkwestie aan ten grondslag lijkt te liggen. Want de gemeente ontvangt  bij realisatie van het windpark maar liefst één miljoen euro aan leges en OZB, drie ton van Windpark Lingewaard wegens duurzaamheid en er is ook nog eens zes ton beschikbaar voor de omwonenden (verspreid over 20 jaar).

Deze vorm van energie zou Lingewaard dus zeker geen WINDeieren gaan leggen. Integendeel. Heeft het college een klap van de molen gehad? Was het weer het aloude handjeklap? Of zit er toch iets anders achter? Mij lijkt er weer eens een luchtje te zitten aan de hele zaak. Iets waar dit college patent op lijkt te gaan krijgen.

Ondanks het feit dat ik gek ben op luchten is dit niet het soort waar een mooieluchtenfetisjist vrolijk van wordt. En dat is jammer, heel jammer want  luchten kunnen zo mooi zijn….. zeker in Lingewaard. 

Voor de liefhebbers: Mijn foto’s van mooie luchten, landschappen en foto’s van Lingewaard (vooralsnog van Doornenburg en Gendt) zijn te bekijken op www.joysofnaturefotografie.nl.

1

————————————————————————————————————————

Wilt u reageren? Dit kan via [email protected] of het reactieveld onderaan deze column.

———————————————————————————————————————–

Joyce Derksen is inwoner van Doornenburg die haar columns met een knipoog schrijft, „want een dag niet gelachen!”. Zij schrijft op persoonlijke titel over de actualiteit in Lingewaard, haar mening is niet perse die van Lingewaard Nieuws.

———————————————————————————————————————-

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen