Zondag mini jetlag door zomertijd

Foto: imgkid.com

In de nacht van zaterdag 28 maart 2015 op zondag 29 maart 2015 zal de klok om 02:00 uur één uur vooruit gezet worden. Veel mensen merken er niet veel van, maar het is een beetje te vergelijken met een een mini jet lag. Omdat je biologisch ritme verandert kan het zijn dat je iets minder scherp bent.

Zomertijd is in Nederland voor het eerst ingevoerd in 1916. Deze is daarna jaarlijks herhaald met enkele onderbrekingen in de jaren veertig en van 1947 t/m 1976.

Reden voor de invoering was vooral voor besparing van energie bij het bedrijfsleven en verlenging van de (werk) dag voor de bouwvak en de  agrarische en tuinbouwsector. Door diverse veranderingen in de maatschappij is de zomertijd voor wat die argumenten minder zinvol. Wel geeft de zomertijd veel mensen een goed ‘zomergevoel’ door de lange dagen.

De zomertijd eindigt op zondag 26 oktober 2015 om 03:00 uur. Dan kan men de klok weer één uur terugdraaien. Een ezelsbruggetje om te onthouden of de klok vooruit of juist achteruit moet, is dat het in het voorjaar vooruit gaat.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen