Fietsen voor leden van de KBO Huissen richting Meinerswijk

Foto: KBO Huissen

HUISSEN – In tegenstelling tot vorige maand, hadden de deelnemers an onze fietstocht nu goed weer. We waren met  een mooie groep van 19 deelnemers. Na de start bij de Zandse kerk ging het richting Meinerswijk.

Meinerswijk werd rond het begin van onze jaartelling een castellum gebouwd om de Limes, de noordgrens van het Romeinse Rijk, te verdedigen. Dit fort werd verschillende keren herbouwd, maar rond 400 definitief verlaten. Het is mogelijk dat dit castellum het Castra Herculis was.

In 814 wordt in een schenkingsakte van de edelman Lantward aan de Abdij van Lorsch gesproken over Meginhardeswich (dorp van Meginhard). In 847 werd de plaats overvallen door de Noormannen.

Meinerswijk kent een rijke flora en fauna die kenmerkend is voor het uiterwaarden gebied van de Rijn. Het gebied wordt begraasd door een kudde Galloway (runderras) en Konik paarden. Ook diverse wilde zoogdieren als bever en vos hebben zich in het gebied gevestigd. En hiernaast vele vogels als grauwe gans, kolgans en grote zilverreiger.

kbo huissen Meinerswijk

De koffie was bij “De Hendrinahoeve”met heerlijke Meinerswijkse Plak”

In de Middeleeuwen was Meinerswijk een heerlijkheid met ‘t Huys Meinerswijk, ook wel kasteel van Arnhem genoemd, als centrale punt. Het heeft twee belangrijke bewoners gekend: legeraanvoerder Maarten van Rossum en Barthold van Gent.

Via Drielse Dijk, richting Elden weer terug naar Huisen.

KBO Huissen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen