Online shoppen via nepwebshops

Foto: Sittard Geleen Nieuws

Tegenwoordig winkelt haast iedereen weleens online. Maar fraudeurs slaan ook toe via nepwebshops. Ze zijn vooral in het weekend actief.

Komt u koopjes tegen waarvan u hebberig wordt, wees dan op uw hoede. Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo.

Wilt u zeker weten dat u met een betrouwbare webwinkel zaken doet, hou dan de volgende tips in gedachten.

Herkennen
Nepwebwinkels maken vaak gebruik van een internetadres met daarin de naam van de echte webwinkel, zoals Dixons-dagdeals.com of bcc-acties.com. Ook de huisstijl, inclusief logo, nemen de oplichters over.

Daarom is het altijd verstandig om het bedrijf te googelen. Wellicht duiken dan berichten van klanten op waaruit u kunt afleiden hoe de winkel te werk gaat. Google geeft bovendien nog inzicht in een aantal andere zaken:

  • Een webwinkel die langer dan een paar dagen bestaat, komt altijd tevoorschijn in de zoekmachine. Sites die net online zijn gegaan komen niet in de zoekresultaten naar voren.
  • Zoek uit wie er achter de website zit. Zoek in Google op ‘WHOIS’ uit wat het domein is en waar en wanneer die is geregistreerd. Een site die pas zeer recent is geregistreerd en is aangevraagd in het buitenland kunt u als verdacht beschouwen.
  • Plaats het bankrekeningnummer waar u het bedrag naartoe moet overmaken in de zoekmachine. Als Google geen resultaten vindt, is dat verdacht. Mogelijk gaat het om een rekeningnummer van eenkatvanger.

Op de website van de winkel kunt u controleren waar het bedrijf is gevestigd en of de webshop telefonisch bereikbaar is. En wat is het beleid met betrekking tot het retourneren van producten? Als daar niets over is vermeld, kunt u beter bij een andere winkel shoppen.

Natuurlijk kunt u op de site van het bedrijf kijken of de webshop staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, maar ook telefoonnummers en KvK-nummers nemen de internetcriminelen gewoon over.

Keurmerk
Controleer of de winkel is aangesloten bij de belangenvereniging voor webwinkels Thuiswinkel.org of een andere organisatie die een keurmerk uitgeeft. Ga naar de website van het keurmerk, en zoek uit of de webshop lid is. Kijk bijvoorbeeld bij Thuiswinkel.org in de ledenlijst op de website of de webshop wordt vermeld.

Als de webwinkel het keurmerk van de organisatie laat zien, controleer dan of de shop echt lid is door op het beeldmerk te klikken. U hoort dan terecht te komen bij het Certificaat Thuiswinkel Waarborg. Let wel op of er sprake is van een beveiligde verbinding, een zogeheten SSL-verbinding waarbij het adres begint met https://beheer. Ook moet er een slotje te zien zijn.

Betalen
Wil de webwinkel dat u het hele bedrag vooruit betaalt? Wees dan alert. Hoewel niet alle winkels zich eraan houden, zijn webshops wettelijk verplicht klanten minimaal 50 procent achteraf te laten betalen. Ook de grote echte webwinkels houden zich hier niet altijd aan, maar als u nergens ziet staan dat het mogelijk is om (een deel) achteraf te betalen, dan kan het een nepwebshop zijn.

iDeal
Wellicht denkt u dat een webshop altijd betrouwbaar is als u via iDeal kunt betalen. Maar ook oplichters kunnen deze betaalfunctie aanvragen.

PayPal, creditcard of acceptgiro
U kunt dan ook het beste achteraf betalen of via PayPal of creditcard. Betalen met een creditcard betekent een extra zekerheid. Komt de bestelling niet binnen, dan kunt u de transactie aanvechten. De creditcardmaatschappij boekt het aankoopbedrag terug. De winkelier moet kunnen bewijzen dat het product is geleverd.

Grotere webshops bieden ook de mogelijkheid om via acceptgiro te betalen. Dan betaalt u pas de rekening als de producten zijn geleverd. Zo weet u zeker dat u geen geld kwijtraakt.

ConsuWijzer
ConsuWijzer, het loket van de overheid voor consumenten, biedt op de website de Online ShopScan aan. Het is een praktisch hulpmiddel dat aangeeft of een webshop voldoende vertrouwen heeft van consumenten om er wat te kopen. U kunt daar dus checken hoe andere mensen de webshop beoordelen.

Opgeletopinternet.nl

OpgeletOpInternet, een forum dat hulp biedt bij het aankopen en verkopen van producten op internet, kijkt voortdurend op het web of er verdachte domeinnamen en advertenties zijn verschenen.

Politie.nl
Op de site Politie.nl is het mogelijk om te controleren of er meldingen zijn gedaan over de (ver)koper. Het hulpmiddel zoekt onder meer op bankrekening, telefoonnummer of webadres uit of er sprake is van een betrouwbare of onbetrouwbare handelaar.

Bron: Fraudehelpdesk.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen