Betaal jij nog met het oude briefje van 50 euro?

Foto: © Europese Centrale Bank

De bankbiljetten van de Europa-serie worden over een periode van enkele jaren ingevoerd. De biljetten van € 5, € 10 en € 20 circuleren al en het biljet van € 50 wordt op 4 april 2017 in omloop gebracht. De invoering van de nieuwe biljetten van € 100 en € 200 is voorzien eind 2018. Het biljet van € 500 maakt geen deel uit van de nieuwe serie, omdat de vrees bestaat dat het illegale activiteiten zou kunnen bevorderen.
Net als de eerste biljetten uit de Europa-serie circuleert het nieuwe biljet van € 50 naast de biljetten uit de eerste serie, die gewoon wettig betaalmiddel blijven. Eurobankbiljetten behouden altijd hun waarde en kunnen voor onbepaalde tijd bij de nationale centrale banken van het Euro systeem worden ingewisseld.

De nieuwe eurobankbiljetten bevatten nog steeds het “perioden en stijlen”-ontwerp van de eerste serie en hebben dezelfde hoofdkleuren, maar wel zijn zij licht aangepast om het gebruik van de verbeterede echtheidskenmerken mogelijk te maken. Hierdoor zijn ze tevens gemakkelijk te onderscheiden van de bankbiljetten van de eerste serie. Reinhold Gerstetter, een onafhankelijk bankbiljettenontwerper uit Berlijn, werd gekozen om het ontwerp van de eurobankbiljetten op te frissen. Bij de nieuwe bankbiljetten wordt nu ook rekening gehouden met de landen die sinds 2002 tot de EU zijn toegetreden. Zo toont de kaart van Europa nu ook Malta en Cyprus, staat het woord “euro” er in het Latijnse, Griekse én cyrillische schrift op en wordt de afkorting ECB in tien in plaats van vijf talen weergegeven.

Wat zijn de nieuwe echtheidskenmerken?

  • U voelt aan de linker- en rechterrand een aantal lijntjes
  • Er is ook een portret van Europa Zichtbaar
  • Wanneer het biljet tegen het licht gehouden wordt, wordt het raampje bovenaan in het hologram doorzichtig en toont het een portret van Europa dat aan beide zijden van het biljet zichtbaar is,
  • Smaragdgroen cijfer 50. Dit glanzende cijfer vertoont een lichteffect dat op en neer beweegt. Het cijfer verandert ook van kleur, van smaragdgroen naar diepblauw.
  • Het raampje bovenaan in het hologram toont een portret van Europa. Als het bankbiljet wordt gekanteld, toont het raampje ook regenboogkleurige lijntjes rondom het waardecijfer. Aan de achterzijde van het biljet verschijnen regenboogkleurige waardecijfertjes in het raampje.
Bron De Nederlandse Bank
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen