112

Aanslag Londen leidt niet verdere verhoging dreigingsniveau

Foto: politie.nl

Nederland – De aanslag in Londen leidt vooralsnog niet tot verhoging van het dreigingsniveau, stelt de nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Er zijn nog geen concrete aanwijzingen voor een terroristische aanslag in Nederland.

 

Op zaterdagavond 3 juni, rond 23.00 uur (Nederlandse tijd) is Londen getroffen door een aanslag, meldt de NCTV op 4 juni. Drie daders reden met een busje in op het publiek, waarna ze uitstapten en instaken op een groot aantal mensen. Voor zover nu bekend zijn er zeven doden te betreuren en tientallen gewonden. De politie was snel ter plaatse en heeft de daders gedood.

Veel overleg

Zoals bij eerdere aanslagen in het buitenland, volgt de NCTV de situatie nauwlettend. Daarvoor is overleg met onder andere de politie, inlichtingendiensten en het Openbaar Ministerie. De dreiging en maatregelen zijn nog eens langsgelopen, meldt de NCTV. Nederland treft alle maatregelen passend bij dit hoge dreigingsniveau. Er zijn al veel zichtbare en onzichtbare maatregelen genomen.

Wat moet ik doen bij een terroristische aanslag?

Wat u moet doen, hang af van de omstandigheden en het soort aanslag. Over het algemeen gelden de volgende adviezen:

  • Breng uzelf in veiligheid
  • Ga niet kijken op de plaats van de (dreigende) aanslag. Geef hulpdiensten de ruimte om hun werk te doen en volg de aanwijzingen van hulpverleners op.
  • Bij een bomaanslag: ga naar een open plek. Blijf uit de buurt van grote gebouwen. Gebruik geen lucifers of aanstekers, vanwege de kans op een gasontploffing.
  • Geef de politie alle informatie die waardevol kan zijn bij het opsporen van de daders, zoals een signalement of foto’s en video’s die u heeft gemaakt.

 

Hoe kan ik helpen om een aanslag te voorkomen?

Wees alert op verdachte situaties. Bijvoorbeeld een achtergelaten koffer, of iemand die opvallend veel interesse heeft in de beveiliging van een gebouw of terrein. Bel bij een acute situatie het landelijke alarmnummer 112. Vindt u een situatie verdacht of heeft u een vermoeden? Bel dan de politie via 0900 8844. U kunt ook anoniem een melding doen via Meld Misdaad Anoniem: 0800 7000.

Wat is verdacht?

Het is moeilijk in het algemeen te zeggen wat verdacht is en wat niet. Dat hangt af van de situatie. Een aantal voorbeelden:

  • Ziet u een achtergelaten koffer op een trein- of metroperron, dan kan dat verdacht zijn. Waarschijnlijk was iemand vergeetachtig en is er niets aan de hand. Toch is het beter om meteen een medewerker van het openbaar vervoer te waarschuwen of de politie te bellen.
  • Een onbekend bestelbusje dat al twee weken bij u in de straat staat, hoeft niets te betekenen maar het kan wel. Als u de zaak niet vertrouwt, bel dan de politie.
  • Mensen die overdreven veel aandacht hebben voor de beveiliging van een gebouw of een terrein kunnen bezig zijn met de voorbereiding van een aanslag. Waarschuw in dat geval de politie.
  • Het kan zijn dat u toevallig mensen met elkaar hoort praten en dat hun woorden u verdacht voorkomen. Licht de politie in.
  • Bent u winkelier en koopt een klant een grote hoeveelheid artikelen die u in verband kunt brengen met een aanslag, zoals kunstmest of waterstofperoxide? Bel dan de politie.

Belangrijke telefoonnummers

0900-8844 (zet dit nummer onder de P van Politie in uw mobiele telefoon, lokaal tarief)
1-1-2 (alleen in spoedeisende gevallen)
0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem, op werkdagen van 08.00 tot 24.00 uur, in het weekend van 10.00-18.00 uur.)

Doven en slechthorenden

0900-1844 teksttelefoon politie (lokaal tarief)
0800-8112 (alleen in spoedeisende gevallen)

Meer informatie bezoek site overheid Wees voorbereid | Terrorisme

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen