Exodus Foto Expositie Huissen

Foto:

Vanaf zaterdag 16 juni tot zaterdag 7 juli bent u dagelijks tussen 9 – 17 uur welkom om de expositie ‘ Exodus en Terugkeer’ te bezoeken.

Vanaf zaterdag 16 juni tot zaterdag 7 juli bent u dagelijks tussen 9 – 17 uur welkom om de expositie ‘ Exodus en Terugkeer’ te bezoeken.

 

Het thema van de fototentoonstelling houdt verband met de Exoduswandeltocht van 30 juni.

 

Centraal staat de herinnering aan de oorlogsperiode ’44/’45 in de Over Betuwe. Gedurende deze periode vormde de rivier de Linge de frontlijn en werd er hevig gevochten. De burgers hadden het gebied ontvlucht en kwamen pas in het voorjaar van 1945 terug in een totaal vernielde omgeving.

 

De oorlog was echter ten einde; men was weer “thuis” en er was weer perspectief. De burgers begonnen aan de wederopbouw en het herstel van de rechtstaat.

 

Deze expositie toont in een breed verband vanuit de verschillende woonkernen – op informatieve en indringende wijze – het effect van deze periode in al zijn facetten.

 

Destijds had het Klooster een bijzondere functie binnen de gemeenschap: het was het vertrekpunt voor vele vluchtende burgers; er was een lazeret in gehuisvest, zodat er in het gebouw werd gebaard, maar ook geopereerd. Na de oorlog was er geruime tijd een gaarkeuken voor de ontredderde burgers.

Deze expositie wordt mede mogelijk gemaakt door de Historische Kringen van Elden, Doornenburg, Gendt, Bemmel en Huissen.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen