Burgers herdenken de strijd om Elst bij duiker onder de A325

Foto: Lingewaard Nieuws

Een groepje van 30 mensen op de hoek in Park Lingezegen neemt stilte in acht en een trompet speelt de last post. Ondertussen raast het verkeer over de nabij gelegen A325. Gisteren werd een nieuw herinneringspaneel “De Slag om Elst” onthuld om de jonge mensen te herdenken die in 1944 op deze plek hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid.

Er wordt met grote toewijding gewerkt aan de uitvoering van het besluit van het College van de gemeente Overbetuwe om 5 nieuwe bruggen én een fietspad namen te geven die een verbinding vormen met de Tweede Wereldoorlog.

Samenwerking opdat wij strijd om Elst niet vergeten

De Historische vereniging Marithaime en het Exodus Comité werkten samen aan het paneel en kregen de volle medewerking van de Gemeente Overbetuwe, het OBC Elst en Park Lingezegen. Burgers en organisaties die samenwerken met maar één doel voor ogen; te voorkomen dat wij ooit zullen vergeten welk ultiem offer vreemden uit andere landen hebben gebracht voor ons. Maar ook dat wij ons bewust blijven van de verschrikkelijke ontberingen die burgers in oorlogstijd, toen en nu, ondergaan.

Wekelang niet kunnen staan

Aangrijpend was het verhaal van Piet de Wilde uit Elst die de strijd om Elst veilig doorkwam door zich te verschuilen in de duikers onder de zandbaan van de autoweg die wij thans kennen als de A325. Samen met bijna 120 buurtbewoners hield hij zich wekenlang schuil. Liggend op stro, geen mogelijkheid om rechtop te staan en de wc slechts bereikbaar aan het einde van de duiker. Dat allemaal terwijl er rondom hem volop gevochten werd. Zijn aanwezigheid bij de onthulling toont de kracht van de solidariteit die mensen bezitten tijdens zware ontberingen. Lest We Forget.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen