Vanaf vandaag verdwijnen de meeste coronamaatregelen

Foto: Lingewaard Nieuws

Vanaf vandaag, vrijdag 25 februari, vervallen veel van de overgebleven coronamaatregelen. De anderhalvemeterregel verdwijnt, openingstijden weer normaal, mondkapjes bijna overal af en de QR-code is alleen nog verplicht bij grote evenementen.

De mondkapjesplicht vervalt op veel plaatsen. Alleen in het openbaar vervoer, op luchthavens en in vliegtuigen moeten nog mondkapjes worden gedragen.

Horeca en cultuursector

De horeca en de cultuursector mogen weer de normale openingstijden aanhouden en het maximumaantal bezoekers en de vaste zitplaats worden losgelaten. Dat betekent dat het nachtleven weer volledig open kan. Ook zijn er weer evenementen en festivals mogelijk.

Verder verdwijnt de coronatoegangspas grotendeels. Voor grote evenementen in binnenlocaties met meer dan 500 mensen zonder vaste zitplaats gelden nog wel regels. Daarvoor moet iedereen zich vooraf laten testen (1G). Een negatieve test is niet nodig voor onder meer beurzen en congressen en zogeheten doorstroomlocaties.

Voor reizen naar het buitenland kan de coronapas overigens wel nodig blijven, afhankelijk van de regels van een land. De quarantaineplicht bij terugkomst in Nederland vervalt. De regering maakte de versoepelingen bekend tijdens de persconferentie op 15 februari.

Kwetsbare mensen

Voor kwetsbare mensen betekent het loslaten van de maatregelen geen goed nieuws. Dat betekent dat ze nu nóg voorzichtiger moeten zijn, want zonder afstandsregels en mondkapjes wordt ook het risico om het virus op te lopen groter. Dat heeft gevolgen voor mensen die bijvoorbeeld aan een chronische ziekte lijden of een verminderde weerstand hebben. voor hen betekent dat zij nog niet alles kunnen doen.

Evaluatie 15 maart

Op 15 maart bekijkt het kabinet of maatregelen die nog over zijn gebleven, zoals de mondkapjesplicht in het ov, het verplichte testen voor toegang voor grote evenementen en het thuiswerkadvies, nog moeten blijven.

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen