Geen Moederdag dit jaar

Foto: Lingewaard Nieuws

De zondagse voetbalpartij met Statushouders was vandaag extra bijzonder. Zowel het bestuur van RKHVV kwam kijken, als een fotograaf en verslaggeefster van de Gelderlander. Van de zenuwen spraken de heren bijna geen Nederlands meer tijdens het voetballen.

De twee teams waren snel opgesteld, geholpen door de hesjes van RKHVV. Dit keer werd er zelfs een heuse warming up gedaan, want afgelopen zondag waren er te veel blessures geweest. Ondertussen poseren voor de fotograaf en praten met de verslaggeefster.

Integreren gaat twee stappen vooruit en een stap terug

Het integreren gaat stap voor stap, soms twee stappen naar voren en een naar achteren. Nederlands praten wordt nog steeds in de hitte van het spel gemakkelijk vergeten, maar de Nederlandse woorden corner en goal werden vaak genoeg geschreeuwd. Helaas was er nog geen scheidsrechter gevonden, dus offerde bij toerbeurt een van de spelers zich op voor deze verbindende rol.

Belemmerende regels participeren en integreren

De gesprekken met de verslaggeefster gingen best goed, waarbij het verschil tussen de jongeren en de ouderen in het spreken van het Nederlands duidelijk waren. Daarom was de vraag van het bestuur van RKHVV om inzet van vrijwilligers met daarbij ook het bijbrengen van Nederlandse taal zo’n mooie. De ambtelijke organisatie is daarbij nodig om dit mogelijk te maken, want participeren en integreren gaat gepaard met veel belemmerende regels.
Er werden vandaag drie helften gespeeld, gezocht werd naar de juiste spelwijze en opstelling. Het was duidelijk, integreren is belangrijk maar de wedstrijd winnen nog meer. Moe maar voldaan werd weer een mooie, sportieve middag afgesloten.

Geen moederdag

Bij de weg terug naar de kleedkamer leek het verstandig te wijzen op de mooie gewoonte in Nederland om Moederdag te vieren. Met het vrolijke idee om de Syrische moeders ook een bloemetje of ander cadeautje te bezorgen. De uitdrukkingen op de gezichten veranderde direct. Moeder was immers niet hier in Nederland, maar zat in Syrië waar Assad zijn bommen liet vallen. De oma’s van de jongeren en de moeders van de volwassen mannen, waren niet mee gekomen. Moederdag wordt dus komende zondag niet door iedereen in Lingewaard gevierd. Maar ze blijven hun best doen te integreren. Zondag weer een partijtje.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen