Te klein voor de kerk, te krap voor de keukentafel

Foto: Google Maps

Aan de grote ronde tafel in de keuken zitten bijna 20 parochianen van de kerk van de Heilige Martelaren van Gorcum kerk. Er is zelfs een tweede rij gevormd omdat alle plaatsen, aan de echt wel ruime tafel, zijn bezet.

Heilige Martelaren van Gorcum

Sinds de concentratie van de kerkdiensten van Parochie De Levensbron, in de kerken van Huissen Stad en Haalderen, worden er in de andere kerkgemeenschappen toch nog, maar beperkter, diensten gevierd. De parochianen hebben diverse redenen waarom zij zondag niet naar de kerk in Huissen Stad gaan. Zo gaf een van de kerkbezoekers van de Heilige Martelaren van Gorcum kerk aan jarenlang in Elden te hebben gewoond. Hij woont daar niet alleen op zondag de dienst bij, maar is ook nog erg betrokken als vrijwilliger. Hem viel op dat de kerk in Elden vaak voor drie kwart vol zat, mede dankzij het grote aantal kerkbezoekers afkomstig uit het buitenland.

Daadwerkelijk zorgen voor elkaar

De dienst wordt gegeven in de huiskamer, en ademt een intieme sfeer uit. Heel toepasselijk werd er gelezen uit handelingen 6 waarin niet alleen het spreken over de zorg voor anderen, maar meer het daadwerkelijk zorgen voor elkaar ter sprake kwam. De preek ging over de files en de wegen die ieder mens koos om zijn of haar doel te bereiken. Maar weinigen weten of het de juiste weg is en ook hier kunnen we elkaar goed bijstaan.

Inspiratie op de woensdagochtend

Aan de koffietafel na de dienst bleek dat elkaar bijstaan goed ingeburgerd was in deze gemeenschap. Er werd soepel plaats gemaakt voor de vreemdeling, die zich voor het eerst aanmeldde voor deze dienst. Maar nog mooier was het bespreken van de ziekenbezoeken, georganiseerd en naar eigen inzet. De preek was deze woensdagochtend vooral een inspiratie om door te gaan op de ingeslagen weg.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen