Afbreekbare ballon of helemaal geen ballon oplaten, dat is de vraag

Foto: Pixabay

Het gebruik van afbreekbare ballonnen in de gemeente Lingewaard was een onderwerp tijdens een twitter discussie met Burgemeester Schuurmans. De burgemeester pakte de vragen heel voortvarend op.

 

In heel Nederland worden per jaar zo’n 1 miljoen ballonnen opgelaten. Deze ballonnen drijven na het oplaten alle kanten op en komen na verloop van tijd neer op land of in het water. De plaats waar ze neerkomen bepaalt hoe snel de ballon weer wordt afgebroken. Alleen wanneer er voldoende zuurstof, licht en warmte is kunnen micro organismen de ballon vlot afbreken. In het algemeen is het zo dat een neergekomen ballon nog jaren in het milieu aanwezig is.

Naast het latex waar de meeste ballonnen van gemaakt zijn,komen ook de koordjes en eventuele kaartjes in het milieu terecht en kunnen moeder natuur voor lange tijd belasten. Daarnaast lopen dieren, zoals vogels, soms dodelijke ontmoetingen op met een neergekomen ballon wanneer deze bijvoorbeeld in hun spijsverteringskanaal terecht komt.

Een tweet van Burgemeester Marianne Schuurmans over het oplaten van, afbreekbare, ballonnen bij het 50ste pinksterfestijn van speeltuin Hulhuizen, was voor Pieter Nuytinck aanleiding te vragen waarom er zelfs afbreekbare ballonnen werden gebruikt in onze gemeente.

 

De burgemeester pakte met hoge voortvarendheid de opmerking op en verduidelijkte niet alleen dat de speeltuin heel milieubewust was omgegaan met de ballonnen, Onderandere door de ballonnen zonder kaartjes op te laten. Maar na een verdiepende tweet over het gebruikte materiaal, beloofde de Burgemeester dit verder uit te zoeken.

Meer informatie, ballonnen in het milieu

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen