Groep statushouders nam deel aan openingsceremonie Exodus Wandeltocht

Foto: Exodus Comite

Zaterdag liepen er ruim 20 statushouders uit bijna alle kernen van Lingewaard mee met de alweer 7e Exodus Wandeltocht. De Ramadan vroeg, zeker van de vrouwen en de kinderen, wel een extra inspanning. Maar toch wilden ze allemaal ook aanwezig zijn bij de ceremonie bij het massagraf voorafgaand aan de wandeltocht.

Aandachtig luisterend, met applaus na iedere speech, stonden ze bij het Massagraf in Huissen stad. Met respect werden de uitgereikte rozen, een voor een, naast elkaar neergelegd op de haag. Voor de wandeltocht begon was er ruimte om even te praten met de burgemeester en wethouder Jansen.

Hoewel de 5 kilometer begon met het missen van de eerste afslag, werd dankzij een snel opgehaald routeschema en 30 stempelkaarten, de tocht snel vervolgd. Het bezoek aan Mea Vota gaf de gelegenheid om de stempelkaarten in te vullen, maar ook om even de kas te bezoeken. De tocht viel op de laatste dag van de Ramadan zodat de aangeboden versnaperingen helaas afgeslagen moesten worden. Maar er werden plannen gemaakt om de kassen met druiven op een later tijdstip uitgebreider te gaan bezoeken.

Fijn was het dat tijdens de wandeling wat inwoners van Lingewaard aanhaakte. Bij twijfel over de juiste route waren er altijd wel mensen langs de route bereid om aanwijzingen te geven. De schapen bij het Slingerbos mochten op grote belangstelling rekenen. Want menig wandelaar uit deze groep heeft in Syrië zijn schapen achter moeten laten op de vlucht voor het oorlogsgeweld

Bij het Dominicanen Klooster werd een groepsfoto gemaakt, heel toepasselijk bij het paneel van het Exodus Comité. Waarna de laatste loodjes ze bij de finish van de wandeltocht bracht. De medailles werden keurig van de Penningmeester van het Exodus Comité, Jan in ‘t Hout, in ontvangst genomen en opgeprikt. De bank van de buitenpoort nodigde uit voor nog een groepsfoto. Maar dit keer met medailles.