Historische Kring Bemmel plaatst zuilen terug

Foto: Bemmel Historische Kring

De Historische Kring Bemmel (HKB) is al geruime tijd bezig om de zuilen die vroeger aan het begin van de Leemkuilselaan stonden weer terug te krijgen. Afgelopen maandag, 30 maart, plaatste zij replica’s van de oude zuilen.

Hiermee wilden zij Wethouder Theo Jansen laten zien hoe het  er met de zuilen uit zou komen te zien. Het had nogal wat voeten in de aarde om bij de gemeente een vergunning daarvoor te krijgen. Maar het is gelukt.

Plaatsen van de zuilen

Het plaatsen van de zuilen zou nogal wat problemen opleveren, omdat er in de berm allerlei leidingen liggen. Maar daar was een oplossing voor bedacht. Onder leiding van Frits Meurs was er een systeem bedacht, waardoor er geen zware fundering nodig is. De zuilen zijn in de werkplaats prefab uitgevoerd. Ze zijn gisteravond, 31 maart, wegens corona in alle stilte geplaatst.

Meer gekost dan aanvankelijk begroot

Omdat het, mede door deze constructie, meer heeft gekost dan aanvankelijk begroot was, was besloten om donderdag 1 april de bewoners van Bemmel eenmalig in de gelegenheid te stellen mede eigenaar van een zuil te worden. Op 1 april, tussen 12.00 en 16.00 uur, kon men ter plaatse in de Leemkuilselaan eigenaar worden van een of meerdere stenen van een zuil. Voor € 5,- per steen werd je mede eigenaar, hetgeen met een certificaat wordt bekrachtigd.
Bekijk de video van omroep Lingewaard hierover.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen