Weigering Rijkswaterstaat aanleg steiger Fort Pannerden kost Lingewaard geld

Foto: Lingewaard Nieuws

De fractie van B06 heeft vragen gesteld aan het College van B&W over het extra geld dat gevraagd is door Fort Pannerden. In maart 2016 had de fractie van B06 al haar twijfels geplaatst bij het aantal bezoekers dat nodig is voor een sluitende exploitatie van het Fort. Een jaar later blijkt het moeilijker om het beoogde aantal bezoekers te trekken.

Het College van Lingewaard geeft een aantal oorzaken; er is sprake van hogere huur- en nutskosten, er zijn tegenvallende bezoekersaantallen, en minder inkomsten omdat het terras nog niet af is. De aantallen bezoekers vallen ook tegen omdat de voorziene aanleg van een steiger/veerstoep door Rijkswaterstaat is tegengehouden. Deze steiger werd ook genoemd in het Collegeprogramma 2014-2018 waarin het college aangaf de historische, culturele en recreatieve functies van Fort Pannerden concreet te ondersteunen door oa de aanleg van een veerstoep.

In het vorig jaar gepresenteerde plan van Fort Pannerden, wordt Rijkswaterstaat als “preferred partner” aangemerkt. Een preferred-partner geniet speciale privileges. Zoals een serie vrijkaarten voor relaties; een aantal keer gratis vergaderen en substantiële kortingen op locatiehuur bij grote partijen. De speciale band met Rijkswaterstaat heeft er niet toe geleid dat tijdig voorzien kon worden of de voor de exploitatie belangrijke steiger wel of niet aangelegd kon worden.

Groenlinks Nijmegen vraagt College van Burgemeester en Wethouders om zaken te gaan regelen zonder Rijkswaterstaat

Inzetten op meer inkomsten

De beheersstichting heeft aangegeven meer tijd nodig te hebben om de exploitatie, en dan met name hogere inkomsten, rond te krijgen, en vraagt om een extra exploitatiebijdrage van 10.000 euro.

Van wie is Fort Pannerden nu eigenlijk?

Fort Pannerden is eigendom van Staatsbosbeheer en voor de periode 2008-2058 in erfpacht bij Gemeente Lingewaard. Het fort is met substantiële financiële steun van Rijk, provincie en bijdragen van diverse fondsen en partijen gerestaureerd en omgevormd tot een informatie- en beleefcentrum.
De gemeente heeft het fort verhuurd aan de Stichting tot beheer en instandhouding van Fort Pannerden.
Het fort is sinds 1969 een Rijksmonument en onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen