Lingewaard wil financiële compensatie voor rooien bomen

Foto: Fort Pannerden

Bij het Pannerdensch Kanaal wil Rijkswaterstaat (RWS) kribben en oevers verlagen, zodat het water makkelijker weg kan stromen. Zo loopt de waterstand niet onnodig hoog op en wordt het riviergebied veiliger.

Tussen de Pannerdensche Kop en de tunnel van de Betuweroute worden achtendertig kribben en vijf oevers van het Pannerdens Kanaal verlaagd. De gemeente wil van Rijkswaterstaat een financiële compensatie voor het noodzakelijk verdwijnen van waardevolle bomen langs de toegangsweg van het fort.

compensatieBij laagwater bevaarbaar

Sinds 1995 heeft RWS het oog op het Pannerdensch Kanaal laten vallen. Het Pannerdensch Kanaal loopt van het Bijlands Kanaal bij de Pannerdense Kop tot de Neder-Rijn bij Angeren. Het kanaal bestaat al ruim driehonderd jaar. Door de kribben blijft de rivier bij laagwater bevaarbaar voor de scheepvaart, maar bij hoogwater een obstakel bij de afvoer van water. Door de kribben en oevers te verlagen kan het water makkelijker wegstromen. Onderzoek heeft aangetoond dat door een verlaging van de kribben en oevers de waterstand bij zeer hoogwater daalt met vijf cm. Hierdoor kunnen tweemiljoen mensen in het Nederlands rivierengebied veilig wonen, leven en werken, zegt RWS.

Gemeente gaat over het groen

De gemeente gaat niet over rivieren, wel over het groen. Het rivierproject is belangrijk, maar het buitengebied is onderdeel van de Gelderse Poort. Inclusief de oever, zo merkt het college op: “Die bestaat uit struikgewas langs de toegangsweg naar het fort en een aantal bomen, vlaks langs de waterkant. Van de bomen zijn er vijf benoemd als waardevol.” Bovendien is de weg naar het fort een belangrijke recreatieve route. Er is wel een geluk. Na planuitvoering door RWS zal nieuwe begroeiing toenemen.

Bijdrage aan gemeentelijke groenfonds

De gemeentelijke norm is bomen rooien in ruil voor nieuwe aanplant. Die vlieger gaat nu niet op, zo werd duidelijk na overleg met Rijkswaterstaat. Deze organisatie kan en mag geen bomen herplanten. Daarom is gekozen voor compensatie van natuurwaarde door een bijdrage te leveren aan het gemeentelijke groenfonds. Het college schroeft die waarde aardig op. De landschappelijke kwaliteit langs de route draagt bij aan de natuur- en recreatiewaarde van het fort en omgeving. De taxatie wordt voor uitgevoerd door de Omgevingsdienst Regio Arnhem. Indien nodig neemt de gemeente weer contact op met Rijkswaterstaat.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen