Column B06L2000: Infrastructuur (1)

De huidige raadsperiode werd gedomineerd door twee grote infrastructurele projecten cq plannen. Te weten doortrekking van de A15 en aanleg trolley in Huissen. Mede door ons toedoen is de aanleg van de trolleylijn Huissen-Arnhem nooit het planniveau ontstegen.

Hierdoor bleef onze gemeente gevrijwaard van een extra uitgavenpost van om en nabij de euro 950.000,- en Huissen van, in de ogen van meeste bewoners, een  foeilelijke en technisch achterhaalde vorm van openbaar vervoer.

Ook het wel dan niet doortrekken van de A15 is inmiddels, in weerwil wat GroenLinks in haar verkiezingsprogramma beweert, een gepasseerd station. We worden opgescheept met een A15 zonder tunnel maar met pylonenbrug!!! Als doekje voor het bloeden stelt de provincie wel 55 miljoen euro beschikbaar voor aanvullende inpassingmaatregelen van de A15 in het landschap.  Wij willen er voor ijveren, dat een deel van deze inpassinggelden wordt aangewend voor het aanbrengen van geluidsschermen langs dit deel van de A15. Waardoor, zo hopen wij, de geluid- en fijnstof overlast voor delen van Ressen, Bemmel en Angeren tot een aanvaardbaar niveau wordt teruggebracht. 

Behalve een groot aantal nadelen, die wij zo goed mogelijk proberen  te beteugelen, heeft een doorgetrokken A15 ontegenzeggelijk een aantal voordelen voor ons in petto. We denken hierbij aan een rechtstreekse ontsluiting van de Houtakker op de van Elkweg in samenhang met de door te trekken A15.  En niet onbelangrijk voor de werkgelegenheid, opwaardering van lokale industrieterreinen tot regionale industrieterreinen (Pannenhuis en Houtakker). Immers een belangrijk criterium dat  de provincie en stadsregio in deze hanteren is de ligging aan een grote landelijke verkeersader.

In november 2012 heeft  de gemeenteraad haar wensen met betrekking tot de inbedding van de door te trekken A15, middels het document “Ambities inpassing A15 Lingewaard” kenbaar gemaakt aan het projectbureau ViA15 en de provincie Gelderland. Met daarin opgenomen een te ontwikkelen carpoolplaats / HOV halte / P&R. Voorwaar een succes, omdat we de afgelopen jaren voortdurend hebben gepleit voor een HOV halte met parkeerterrein in de oksel van de door te trekken A15 en de Karstraat. Belangrijk als op- en overstapplaats voor de bestaande HOV lijn 300 en de toekomstige van de A15 gebruikmakende HOV lijn Beuningen/Nijmegen — Zevenaar/Doetinchem.  Een HOV overstapplaats die we later kunnen, nee moeten opwaarderen tot een (kleinschalig) busstation, zodat ook de kernen Haalderen, Gendt , Doornenburg en Angeren beter worden aangesloten op het HOV net.

In komende raadsperiode is het aan ons, om samen met de andere fracties, hieraan verder invulling te geven.

Frans schut Lijst 1 Basis06-Lokaal2000

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen