Jongeren op camping ervaren dat alcohol en verkeer niet samengaan

Foto: ROV Oost-Nederland

Deelnemen aan het verkeer vraagt om een scherpe blik. Daarom drink je geen alcohol en gebruik je geen drugs en/of zware medicijnen als je nog moet rijden. Niet in de auto, maar óók niet op de fiets.

Met de campagne van ‘Rijden Zonder Invloed’ brengt ROV-Oost-Nederland deze boodschap onder de aandacht bij jongeren in de provincies Gelderland en Overijssel.

Campagneteam ‘Rijden zonder Invloed’

Het campagneteam van ‘Rijden Zonder Invloed’ staat normaal gesproken veel op festivals en evenementen in Gelderland en Overijssel. Vooral in deze zomerperiode. Door de aangescherpte coronamaatregelen is dat helaas niet altijd mogelijk. Daarom zijn er alternatieven gezocht om in contact te komen met jongeren.

Camping Dennenoord in Ommen

Het campagneteam was gisteren daarom aanwezig op een andere plek waar veel jongeren in de leeftijd van 15-21 jaar zijn, namelijk op jongerencamping Dennenoord in Ommen. Een plek waar veel jongeren alcohol nuttigen. Dit maakt Dennenoord geschikt om ze juist daar bewust te maken van de gevaren die alcohol, drugs en medicijnen in het verkeer meebrengen. Het campagneteam heeft de 3D-Tripping Car meegenomen om de jongeren te laten ervaren hoe het is om onder invloed van alcohol en drugs in de auto te stappen. Campingeigenaar Jan Volkerink vindt het belangrijk dat er aandacht is voor dit onderwerp: “Het zijn mijn gasten en ik wil niet dat ze iets overkomt. Ze zijn jong en de verleiding is groot, dus het is goed om ze bewust te maken van de effecten van alcohol en drugs. Veiligheid gaat boven alles.”

‘Ik ga nooit met alcohol op achter het stuur’

De jongeren zijn onder de indruk van de ervaring in de 3D-Tripping Car, zo ook Seth van Bentum (16): “Dit is een leerzame ervaring. Je merkt direct het effect op je reactievermogen. Ik heb mijn rijbewijs nog niet, maar ik ben niet van plan ooit met alcohol of drugs op achter het stuur te stappen”. Mat Hummelink (17) staat deze week met zijn vriendengroep op de camping en met z’n allen proberen ze de Tripping Car uit: “Het is een vreemde ervaring. Je reactievermogen wordt trager waardoor alles meer moeite kost en langzamer gaat. Dit bevestigt waarom alcohol en drugs in combinatie met verkeer geen goed idee is.” In zijn vriendengroep zijn ze zich bewust van de gevaren van alcohol. Ze hebben een auto tot hun beschikking op de camping en hebben daar vooraf gezamenlijk duidelijke afspraken over gemaakt. De enige jongen die 18 is en zijn rijbewijs heeft, is de Bob. Om te voorkomen dat hij in de verleiding komt om toch achter het stuur te stappen met alcohol op, bewaart een andere vriend de autosleutel.

Gevaar onderschat

Veel mensen vinden dat verkeer niet samengaat met alcohol drugs of medicijnen, maar een deel vindt dit vooral van toepassing op anderen. Ook onderschatten ze het gevaar: ‘Het is maar een klein ritje’ of ‘Op de fiets kan het wel toch?’. Ook gebrek aan alternatieve manieren om thuis te komen en het gevoel dat het ongestraft kan, maakt dat sommige mensen nog steeds onder invloed aan het verkeer deelnemen.

Campagne nog altijd hard nodig

Deze actie maakt deel uit van de bewustwordingscampagne ‘Rijden Zonder Invloed’. Hoewel iedereen weet dat rijden onder invloed gevaarlijk is, stappen er nog altijd mensen onder invloed achter het stuur of op de fiets. Helaas is het ook nog steeds één van de belangrijkste oorzaken van ernstige verkeersongevallen in Nederland. Deze campagne moet ertoe leiden dat ‘rijden zonder invloed’ de norm wordt.

Benieuwd welke acties er zijn, wanneer het team ergens te vinden is of jouw kennis van alcohol, drugs en medicijnen in het verkeer testen? Kijk dan op de website www.rijdenzonderinvloed.nl.

Over de ‘Rijden zonder Invloed’ campagne 2021

Het campagneteam van ‘Rijden Zonder Invloed’ gaat met onder andere VR-brillen, alcohol- en drugstesten en alcokarts langs parken, stads- en dorpscentra, scholen, bedrijven en sportverenigingen in de provincies. Met levensechte simulaties spelen de verschillende acties in op het risicobesef en de zelfoverschatting van mensen. Met een quiz, debat en lespakket zet het actieteam aan tot nadenken. Zo leren scholieren en studenten hun medeleerlingen overtuigen van de gevaren van alcohol/drugs met een zelfgemaakte pitch. Bij evenementen bespreekt het actieteam alternatieve mogelijkheden om bestuurders die toch gedronken hebben, veilig thuis te laten komen.

ROV Oost-Nederland

De campagne is een initiatief van het ROV Oost-Nederland. Het ROV Oost-Nederland is in Gelderland en Overijssel dé partner voor verkeersveiligheid. Met kennis van verkeersveiligheid en Oost-Nederland brengen we de juiste partners bij elkaar en initiëren we projecten. We richten ons daarbij op gedragsbeïnvloeding van weggebruikers. De ambitie? Iedereen elke dag weer veilig thuis! Het ROV Oost-Nederland is een initiatief van de provincies Overijssel en Gelderland.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen