Ruim acht miljoen Nederlanders zeggen ‘ja’ als orgaandonor

Foto: Menno Loos

Ruim acht miljoen Nederlanders stellen hun organen bewust beschikbaar na hun overlijden. Dat zijn er 2,5 keer meer dan tien jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het burgerinitiatief Twee Miljoen Handtekeningen.

Reden van de forse toename van orgaandonoren is de nieuwe Donorwet waarbij alle Nederlanders van achttien jaar en ouder sinds september jongstleden een keuze hebben gemaakt in het Donorregister. Onder de oude Donorwet stond slechts veertig procent van de Nederlanders geregistreerd.

Burgerinitiatief

De nieuwe Donorwet met actieve donorregistratie komt voort uit het burgerinitiatief Twee Miljoen Handtekeningen onder leiding van Menno Loos uit Arnhem. Orgaandonatie kwam heel dichtbij toen zijn goede vriend in 2008 en nieuwe lever nodig had. “Er waren te weinig donoren en duizenden Nederlanders die dringend een orgaan nodig hadden,” aldus Loos. “Dat kostte mensenlevens. Als burger wilde ik daar wat aan veranderen.”

Veelbelovend

orgaandonor
Donorregister

Er was tien jaar strijd voor nodig om de nieuwe wet door de Eerste en Tweede Kamer te krijgen. “Maar het is gelukt. En de eerste resultaten zijn veelbelovend,” aldus Loos, die als burger de samenwerking opzocht met onder andere politica Pia Dijkstra, intensivist Farid Abdo en Tom Oosterom, directeur van Nierstichting Nederland.

Ja/Nee geeft duidelijkheid

“Het grote voordeel van deze wet is dat er meer duidelijkheid is,” benadrukt Farid Abdo, intensivist bij het Radboud UMC in Nijmegen. “Familieden zijn nu veel beter op de hoogte van elkaars wensen als ze aan het ziekenhuisbed van hun dierbare stervende vriend of familielid staan.” Volgens Loos moeten we ook blij zijn met de mensen die ‘nee’ hebben gezegd tegen orgaandonatie. “Die nee’s gaan we vieren. Want ook die dragen bij aan duidelijkheid”.

Boek Dat bepaal je zelf

Op zaterdag 9 oktober 2021, de Europese Dag voor orgaandonatie en transplantatie, staat het boek: Dat bepaal je zelf – tien jaar strijden voor een nieuwe donorwet in de schijnwerpers. Menno Loos vertelt in het boek hoe de nieuwe Donorwet tot stand is gekomen. Maar vooral wat deze wet in de praktijk betekent voor nabestaanden en natuurlijk voor al die mensen die op de wachtlijst staan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen