Faalangst: angst om fouten te maken

Foto: Praktijk InZicht

Wat denkt u als u een toets heeft, een sollicitatiegesprek, of wanneer uw baas een dag met u meeloopt op het werk? Yes, zin in! Mwah, niet echt zin, in het hoort er nou eenmaal bij. Of… Help!

Partnercontent

In het laatste geval kunt u angst hebben om fouten te maken. Dit wordt ook wel faalangst genoemd. Faalangst is een vorm van angst, waar u last van heeft op een moment dat u beoordeeld wordt. Meestal beïnvloedt deze angst die u op dat moment hebt uw prestatie nadelig.

Faalangst op drie gebieden

Faalangst is één soort angst die op drie verschillende gebieden tot uiting kan komen:

  • Cognitief: Wanneer u gevraagd wordt om kennis. Iemand met faalangst op cognitief gebied is angstig bijvoorbeeld bij een toets of een examen.
  • Motorisch: Wanneer u beoordeeld wordt op wat u doet, bijvoorbeeld als uw baas u op uw vingers kijkt, of wanneer u gevraagd wordt een demonstratie te geven.
  • Sociaal: Wanneer u het idee heeft dat anderen u beoordelen op uw sociale vaardigheden, of wanneer anderen u hier daadwerkelijk beoordeeld wordt. Voorbeeld hiervan zijn: Op een feestje komen waar u niemand kent, een vraag stellen, of het geven van uw mening. Gedachtes die hierbij kunnen horen zijn: ‘Ze vinden me vast stom’, of ‘Ik ga af in hun ogen.’

Iemand kan faalangst hebben op één van deze drie gebieden, op twee van deze drie gebieden, of op alle drie de gebieden.

Wanneer u zich herkent in bovenstaande, hier last van ervaart en er niet met hulp van uw omgeving uitkomt, kan het zinvol zijn om hier begeleiding voor te zoeken.

Hoe weet ik of ik faalangst heb?

Iedereen reageert op een andere manier wanneer hij of zij angstig is. Dé kenmerken voor faalangst bestaan dan ook niet. Over het algemeen zien we dat iemand die faalangst heeft op het moment dat van hem of haar een prestatie gevraagd wordt, kan gaan stotteren, zweten, zenuwachtig wiebelen, hoog ademen of vlekken in zijn of haar nek krijgt. Dat zijn uiterlijke kenmerken. Zelf kunt u van binnen ook merken dat u angstig wordt, u kunt bijvoorbeeld hartkloppingen krijgen, een droge mond hebben, vaak naar het toilet moeten, of maagpijn ervaren.

Help, ik heb een black-out!

Black-out is een term die veel gebruikt wordt. Deze term betekent dat u niet meer bij informatie in uw brein kunt komen op het moment dat deze informatie van u gevraagd wordt. Op een later moment, buiten die situatie, kunt u hier wel weer bij. Een black-out geeft vaak een ernstige vorm van faalangst aan.

Ik herken me hierin, wat nu?

FaalangstWanneer u zich herkent in bovenstaande, hier last van ervaart en er niet met hulp van uw omgeving uitkomt, kan het zinvol zijn om hier begeleiding voor te zoeken. Verschillende praktijken die bieden begeleiding op het gebied van faalangst. Ook bij Praktijk InZicht kunt u terecht met een hulpvraag gerelateerd aan faalangst. De geboden begeleiding bij Praktijk InZicht is integratieve counseling. Dit betekent dat kennis vanuit verschillende psychologische achtergronden wordt gecombineerd in de begeleiding, waarmee de begeleiding op u als persoon én uw hulpvraag wordt afgestemd. De begeleiding is kortdurend (10 sessies) en oplossingsgericht.

Meer informatie? Kijk op praktijk InZicht of luister naar “De integratieve counselpodcast” op Spotify.

Faalangst

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen