Over Ali, Marco, Jeroen en al die anderen

Foto:

Musicus Frank Ong-Alok geeft vanuit eigen ervaring met de muziekindustrie zijn visie op het grensoverschrijdend gedrag bij de Voice of Holland. En hoe dat in de toekomst kan worden voorkomen.

Ingezonden

Het programma format van The Voice of Holland bevat talloze valkuilen waar jonge vrouwen en mannen voor de leeuwen worden geworpen. En voor de goede orde, ik leg geen schuld bij de kandidaten. Ik wil laten zien dat het systeem, zoals het nu wordt gehanteerd, dit soort zaken in de hand werkt.

Ik wil laten zien dat het systeem, zoals het nu wordt gehanteerd, dit soort zaken in de hand werkt.

Slangenkuil

Er komen jongen ambitieuze vrouwen en mannen meedoen aan het programma met het doel een muziekcarrière te beginnen. Iedereen die voor het programma werkt is in de ogen van die dames en heren een strohalm om aan vast te houden om mogelijk verder te komen in de Showbizz. Deze zelfde showbizz heeft mooie kanten maar vooral ook hele lelijke kanten waar het gaat om uitbuiting, seks, drugs, afhankelijkheid en vooral macht. Het is een slangenkuil waar die dames en heren geen weet van hebben. Ik spreek deels uit ervaring. Het enige wat zij willen is hun droom waarmaken. De genoemde bijzaken zijn helaas inherent aan het waarmaken van diezelfde droom. Helaas wordt ze dat niet van te voren verteld. Want ze kennen het programma slechts van de buitenkant. Het moment dat je daar binnenstapt heb je eigenlijk de zeggenschap over je eigen leven via een getekend contract al verloren.

Machtsmisbruik

Voortaan zul je doen wat er van je gevraagd wordt en meer zelfs in onderhavige gevallen. Dat de directie dit niet waarneemt is omdat het al eeuwen de cultuur is. Zie uitspraken van Katja Schuurman. Je bent een gewillige prooi en niet veel meer dan dat. In die situatie ligt machtsmisbruik voor de hand zoals we zien gebeuren.

Wat zou er moeten gebeuren?

Wat men hoort te doen bij in dit soort situaties is de werkomgeving aanpassen zodat er altijd zicht is op wat er gebeurt. Dus bijvoorbeeld geen één op één meetings tussen de dames/heren en coaches of muzikaal begeleiders. Geen afgesloten ruimten waar zich zaken af kunnen spelen die niet gewenst zijn. Altijd dus minimaal één externe begeleider erbij betrekken. Er moeten regelingen komen om contacten onderling te vermijden. Dus de privé telefoonnummers van de kandidaten mogen niet bekend zijn bij de coaches. Deze mogen dan ook niet privé contact maken met de kandidaten.

Geen één op één meetings tussen de dames/heren en coaches of muzikaal begeleiders. Geen afgesloten ruimten waar zich zaken af kunnen spelen die niet gewenst zijn.

Professionele werkrelatie

Gedurende de hele periode van de opnamen en uitvoering van het programma mag er slechts sprake zijn van een professionele werkrelatie met alle daarbij behorende regels. Dit alles om er voor te zorgen dat gebeurtenissen zoals genoemd in het BOOS programma niet meer mogelijk zijn. Coaches moeten hun werk doen en zijn niet de personen om kandidaten thuis of in hun privé studio’s uit te nodigen. We gaan dus nergens de kat op het spek binden zogezegd.

Ontslag bij overtredingen

Wanneer je een dusdanige werkplek maakt dan weet een ieder waar men aan toe is. En als de ‘spelregels’ worden overtreden dan is er maar één gevolg, namelijk ontslag voor degene die de regels overtreedt. Dat zou in theorie ook de kandidaat kunnen zijn. De simpele regel moet zijn, je gaat geen persoonlijke relatie aan met de kandidaat of de coach. Alles verloopt centraal via het kantoor. Afspraken voor repetities en dergelijke met altijd meerdere mensen aanwezig en er wordt dus niet privé ge-appt of contact gezocht via social media tussen de kandidaten of coaches.

Hou het transparant en professioneel en laat alles wat ook enigszins riekt naar een ‘pseudo relatie’ niet toe op de werkvloer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen