Exoduscomité draait in Brussel mee als partner

Foto: LRE

Op 26 januari vond in hartje Brussel de jaarconferentie plaats van de Liberation Route Europe.

Natuurlijk opereert het Exoduscomité over de grens, want het thema van de burger in oorlogstijd heeft een internationaal karakter. Daarom wordt er met Duitse partners samen gewerkt. Dragende voorbeelden zijn de fototentoonstellingen over WO II, de video clip Stille Helden en de drie-talige profilering van het gebied van de Linge.

Deze werkwijze is eigenlijk één op één inpasbaar in de ontwikkelingen van de Stichting Liberation Route Europe die vanuit Elst de vleugels uit slaat. Mede dankzij het Vfonds zijn er financiële middelen vrijgekomen en op Europees niveau is de Liberation Route Europe een voorbeeld van zinvol samenwerken.

Dat geldt voor het onderdeel geschiedenis van de bevrijding van Europa, voor het educatieve belang daarvan voor de jeugd en ook ontwikkeling van toerisme.

Daarom waren er ook circa 150 vertegenwoordigers uit Italië, Frankrijk (in het bijzonder Normandië), België, Duitsland en Polen aanwezig. Het spreekt voor zich, dat de aanwezigen elkaar veel te vertellen hadden en dat de samenwerking verder vorm gaat krijgen. In ons eigen regio zal dat onder andere betrekking hebben op een vernieuwend thema dat “Het water als wapen” heet. Dit is een verwijzing naar de onderwaterzettingen in het gebied Kleef-Ooijpolder en Betuwe in ’44-’45.

Tijdens de conferentie bracht directeur Victoria van Krieken van de Stichting Liberation Route Europe vanzelfsprekend een bezoek aan de Exodustafel.( foto- LRE)