Inburgeren begint met voetballen

Foto: Lingewaard Nieuws

Dankzij de velden van RKHVV en de financiële steun van de R.K. Parochie de Levensbron kon er gevoetbald worden door een groep Syriërs.

Integreren met lage taal barriere

In het kader van integreren met de Lingewaardse gemeenschap is een groep Lingewaarders uit Syrië op zoek naar manieren waarbij de taal niet te veel belemmerd. Sport en voetballen in het bijzonder was een populaire keuze.
Er moet wel een en ander geregeld worden voordat je met een team aan de slag kunt, dat vraagt tijd en Nederlands praten met de mensen die je verder kunnen helpen in Lingewaard. Dat wordt echt inburgeren dus. Omdat de groep enthousiastelingen zeker zo’n 20 tot 25 man groot is, was het niet eenvoudig onderdak te vinden. Daarbij kwam dat je de beste resultaten met deze sport alleen krijgt tijdens een heus partijtje voetballen.

Zelf Lingewaard

ZELF Lingewaard, dat de groep steunt met inburgeren, had daarom contact gezocht met RKHVV en dankzij het bestuur dat meedacht naar de oplossing konden er een aantal zondagen worden gevoetbald. Deze zondagen worden gebruikt om het team te vormen van de statushouders die in gesprek gaan met degene die hun verder kunnen helpen én ondertussen lekker de stress wegtrappen.
RKHVV stelde een veld ter beschikking met faciliteiten én de parochie maakte het mogelijk om de gevraagde financiële bijdrage te leveren.

Johan Cruijff

Er stonden twintig man op het veld en twee teams werden gevormd. Al doende leerde men dat er meer organisatie nodig was. Omkleden op het veld was best wel fris, het overspelen is niet makkelijk wanneer je niet kunt zien wie er bij jouw team hoort en het is o zo verleidelijk om Arabisch te gaan praten bij het geven van een voorzet. Of bij een overtreding, of bij een wissel of eigenlijk altijd.

De lessen voor de volgende keer werden doorgenomen in een snel ter beschikking gestelde kleedkamer met het voor de Nederlanders zo bekende nummer 14. Nu bleek helaas dat Johan Cruijff duidelijk geen verplicht onderdeel van de Inburgeringscursus te zijn. Want het goede voorteken werd niet gezien.

Het was een prachtige middag waar veel geleerd maar zeker ook veel gezweet werd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen