Vele nationaliteiten spelen op één veld bij RKHVV

Foto: Lingewaard Nieuws

In de stralende zon stonden de gladiatoren 12 tegen 12 op het grote grasveld van RKHVV. Voetballers uit Syrië, Lingewaard en Eritrea. Dat sport verbroederd is duidelijk, maar er valt ook veel te leren van elkaar.

Voetbal is emotie

De afspraak was om de gehele wedstrijd Nederlands te praten, en dan helpt het wanneer er ook wat spelers uit Lingewaard meedoen. Maar voetbal is veel emotie en dan komt je moedertaal snel naar boven. Met als risico dat je nog weleens een mooie pass mist.

Groei aantal toeschouwers

De tweede wedstrijd was toch al veel beter georganiseerd. Mooie hesjes gekregen van RKHVV zodat niemand meer de bal per vergissing rechtstreeks naar de tegenstander schoot. En kleedkamer 12 was beschikbaar voor het omkleden en de regels door te nemen. Ook het aantal toeschouwers groeide, zeker tijdens de rust van de topper RKHVV en JOS/W’graafsmeer.

Inzet vrijwilligers bij RKHVV

Het bestuur van RKHVV gaf de uitnodiging om binnenkort te praten over het vervolg, met de integratie en ook het sportieve karakter voorop. Een belangrijk punt daarbij is de inzet als vrijwilliger, waarbij zowel de club als de statushouders er beter van worden. Te denken valt aan de taal en cultuur leren tijdens het wedstrijd klaar maken van de kleedkamers.

Exoduswandeltocht

Bij het weggaan bij RKHVV is ook een lijstje gemaakt van de spelers die graag meelopen met de aanstaande Exoduswandeltocht. Deze wandeltocht, in het teken van de vluchtende burger in oorlogstijd, valt net binnen de Ramadan, maar dat werd niet als beletsel gezien om toch met een grote groep mee te doen. Het wordt een korte afstand, vroeg in de morgen. Integreren kan op vele manieren als iedereen van elkaar wil leren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen