Statue Sunday in Arnhem in reactie op IPCC-rapport

Foto: Lorentz, Wikipedia

De Arnhemse afdeling van Extinction Rebellion doet vanaf zondag 2 april mee aan het initiatief Statue Sunday. Ze zullen standbeelden van wetenschappers, politici en andere prominenten blinddoeken.

Daarmee eisen ze dat huidige politici en bestuurders de waarheid vertellen over de klimaatnoodtoestand en adequate maatregelen nemen na aanleiding van publicatie van het recente rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).
Statue Sunday is geïnitieerd door Scientist Rebellion. Aanleiding is het onbegrijpelijke gebrek aan reactie en urgentie bij machthebbers na publicatie van het recente rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). Wetenschappers over de hele wereld zullen daarom standbeelden in grote steden blinddoeken.

‘Vertel de waarheid: dit is een noodtoestand!’

Afgelopen zondag, 26 maart, was de eerste wereldwijde Statue Sunday. Met deze campagne eist Scientist Rebellion dat de huidige politici hun ogen niet sluiten voor de feiten van de klimaatramp. Willen zij ooit voor een standbeeld in aanmerking komen, dan zullen zij radicaal moeten veranderen. Zij zullen de moed moeten tonen om te doen wat nodig is tegen de verdere opwarming van de aarde en daarmee de verwoestende gevolgen ervan zoveel mogelijk te beperken.
De Arnhemse afdeling van Extinction Rebellion steunt deze actie en zal de komende tijd ook in Arnhem de nodige standbeelden blinddoeken.

Wat is Scientist Rebellion?

Scientist Rebellion is een internationale beweging van wetenschappers die zich grote zorgen maken over het klimaat en de ecologische crisis. Zij luiden al decennialang de noodklok. Vanwege het uitblijven van adequate maatregelen maken zij daarbij inmiddels gebruik van burgerlijke ongehoorzaamheid, wat kan helpen bij het benadrukken van de urgentie om in ‘klimaatactie’ te komen.
Scientist Rebellion is gelieerd aan Extinction Rebellion en streeft dezelfde doelen na.

Drie eisen aan de overheid

Onder de overkoepelende eis Klimaatrechtvaardigheid voor iedereen stelt Extinction Rebellion drie eisen aan de overheid:

  1. Wees eerlijk over de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen. Maak mensen bewust van de noodzaak voor grootschalige verandering.
  2. Doe wat nodig is om biodiversiteitsverlies te stoppen en verlaag de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul in 2025. Doe dit op een rechtvaardige manier.
  3. Laat burgers beslissen over een rechtvaardige transitie door het oprichten van een burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming.

Reacties

Cookieinstellingen