De Veldschuur in Bemmel officieel geopend

BEMMEL 18 juni 2012

BEMMEL 18 juni 2012

Zaterdagochtend 16 juni vond de officiële opening van het nieuwe ontmoetings- en educatiecentrum van Lingewaard Natuurlijk plaats. Deze werd verricht door Jan Terlouw, oud-commissaris van de Koningin in Gelderland.

De ochtend was gereserveerd voor zo’n 200 genodigden en tijdens de middag was de Veldschuur toegankelijk voor het overige publiek.

 

Ingenieus gebouw
De nieuwe Veldschuur is opgetrokken in klassiek Betuwse stijl maar tegelijkertijd een ingenieus gebouw.

Aan de binnenkant is het voorzienvan talrijke moderne snufjes. Zo wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van solar tubes die door zonlicht te bundelen de centrale ruimte van licht voorzien. Deelectriciteit wordt bijna geheel opgewekt door de 42 zonnepanelen op het dak. Om dezelfde reden pompen een drietal warmtewisselaars, vanaf 120 meter diepte, warm water op waarmee de verwarming plaatsvindt. 

Aan de buitenkant vallen de vijf gierzwaluwpannen op waarin de zwaluwen kunnen overnachten. Ook is er voor vogels ruimte onder de eerste pannenrij gemaakt om hun nestje te maken en wordt er gebruik gemaakt van ‘groen licht’ om de nachtbeesten niet af te schrikken.

 

Totstandkoming
Het centrum is een initiatief van Lingewaard Natuurlijk en kwam tot stand door provinciale en Europese subsidies. Deze werden aangevuld met bijdragen van diverse regionale en locale sponsoren. Deze sponsoren sprongen niet alleen financieel bij maar voorzagen ook in gratis dakpannen, terrashout etc.
De uitvoering van de bouw is uitgevoerd door nauwe samenwerking tussen Bouwbedrijf van Gameren en de vrijwilligers van Stichting Lingewaard Natuurlijk.

 

Voorzitter Dolmans geridderd
Bestuurslid Cor van Dalen heeft als initiator van het project samen met voorzitter Louis Dolmans leiding gegeven aan het project. Deze laatste werd door burgemeester de Vries geridderd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn diverse werkzaamheden voor Stichting Lingewaard Natuurlijk.

 

Hier kunt u meer lezen over de activiteiten van Stichting Lingewaard Natuurlijk.

 

Hierna volgt een fotoreportage van het middagdeel.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen